10/05/2017 Σ Επισιτισμού & Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων (Χαράτσι 100ε στους σπουδαστές ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ #ergnews)

Σωματείο Επισιτισμού & Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΑΡΑΒΟΛΑ» ΤΩΝ 100€.

Το ΕΚΙ δέχτηκε καταγγελίες από σπουδαστές και γονείς σπουδαστών του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ για ένα δήθεν «παράβολο» που υποχρεούνται να πληρώσουν οι σπουδαστές προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Με αφορμή αυτό, στις 9/05, ο πρόεδρος του ΕΚΙ Ιωαννίνων συναντήθηκε με τη διευθύντρια του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων, προκειμένου να ζητήσει διευκρινήσεις, βάζοντας τα εξής απλά:

  1. Κανένα συμβόλαιο σπουδαστή δεν αναφέρει το ποσό των 100€ και προφανώς ούτε ο λόγος για τον οποίο ζητείται. Κανένας σπουδαστής δεν υποχρεούται να πληρώσει ποσό πέρα του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο.
  2. Μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν προβλέπεται η καταβολή οποιουδήποτε ποσού από τους σπουδαστές για να γίνει η πρακτική σε αντίστοιχες επιχειρήσεις.
  3. Η ασφάλιση του σπουδαστή για την πρακτική άσκηση καλύπτεται από το ΙΙΕΚ βάση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1953/Β/10-09-2013. Δεν είναι στην ευθύνη των σπουδαστών.

 

 

Η διευθύντρια δε γνώριζε- δεν ήξερε να απαντήσει με σαφήνεια σε τίποτα, παρά μόνο επικαλούνταν κάποια προφορική εντολή του Ομίλου ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ να ζητάνε 100€ (παράνομα), ονομάζοντας το «παράβολο», από κάθε σπουδαστή που κάνει την πρακτική του άσκηση. Η «λύση» στην οποία προέτρεψε ήταν «να μην κάνουν πρακτική όσοι δεν έχουν τα 100€».

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των σπουδαστών επέλεξαν το δρόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης για να πάρουν ορισμένα εφόδια για να εργαστούν, αλλά και για να καλύψουν όσα τρέχοντα έξοδα μπορούν να καλυφθούν με 306€/ 352€ το μήνα (κάτω των 25ετών/άνω των 25ετών) η απάντηση της διευθύντριας είναι τουλάχιστον προκλητική.

Παρ’ όλο που είχε το χρονικό περιθώριο να επικοινωνήσει με τους ανωτέρους της και να δώσει πιο ικανοποιητικές απαντήσεις στον εκπρόσωπο χιλιάδων εργαζομένων, δεν το έκανε. Μετά από πίεση δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει μέσα στην εβδομάδα.

Μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το ΕΚΙ

κανένας σπουδαστής να μην πληρώσει τα 100€.

Το ΕΚΙ καλεί τους σπουδαστές να κάνουν δική τους υπόθεση τη μη πληρωμή του παράνομου «παράβολου». Να μην ανέχονται την κοροϊδία. Να μη φοβηθούν τη σύγκρουση. Ήδη πληρώνουν αρκετά από το υστέρημα της οικογένειας τους, με την επλίδα να βρουν μια δουλειά με αξιοπρέπεια.

10/05/2017

Advertisements

Comments are closed.