09/05/2017 ΕΚ Ηρακλείου (Εκπαίδευση Επαγγελματιών Ξεναγών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο εκπαίδευσης #ergnews)

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Εκπαίδευση Επαγγελματιών Ξεναγών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο εκπαίδευσης

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμπαραστέκεται και στηρίζει  τις αποφάσεις του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης  για κινητοποιήσεις, όπου για άλλη μία φορά διαλύεται η εκπαίδευση του Επαγγελματία Ξεναγού. Σε μια χώρα που ο τουρισμός θεωρείται  η βαριά βιομηχανία της οικονομίας, βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση. Οι Δημόσιες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΟΤΕΚ) που τροφοδοτούσαν την Ελληνική τουριστική αγορά με επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των ξεναγών, που εκπροσωπούσαν τη χώρα σε ξένους επισκέπτες αποτελούν παρελθόν λόγο της Οικονομικής Κρίσης, με αποτέλεσμα η ποιότητα των σπουδών που παρείχαν οι συγκεκριμένες σχολές να χαθεί.

Την ευθύνη για την εκπαιδευτική κατάρτιση των ξεναγών μέχρι τώρα έχει αποκλειστικά το υπουργείο Τουρισμού , το οποίο με τη σειρά του μεταβίβασε σε ΑΕΙ της χώρας που πλέον δίνουν τη δυνατότητα να γίνει κάποιος ξεναγός σε μόλις δύο μήνες, αρκεί να είναι απόφοιτος συγκεκριμένων σχολών ΑΕΙ και να μιλά σε υψηλό επίπεδο μία ξένη γλώσσα που είναι τα αγγλικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαπιστώνονται ελλείψεις σε ξεναγούς που μιλούν γλώσσες οι οποίες ανταποκρίνονται στα νέα τουριστικά ρεύματα, όπως οι Ρώσοι και οι Ασιάτες, ενώ την ίδια ώρα ανθούν οι παράνομες ξεναγήσεις, αποτελώντας άλλο ένα «παρακλάδι» της ολοένα και αναπτυσσόμενης τουριστικής παραοικονομίας στην Ελλάδα.

Με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού θα επαναλειτουργούν σχολές εκπαίδευσης επαγγελματιών ξεναγών, χωρίς όμως να ακολουθείτε η απαιτούμενη διαδικασία εξέτασης ξένης γλώσσας για την εισαγωγή των υποψηφίων σπουδαστών στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως αυτό ίσχυε. Για άλλη μια φορά βάλλεται και απαξιώνεται το τουριστικό προϊόν της χώρας, προωθώντας χαμηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου δεν θα σταματήσει να διεκδικεί την  επαναλειτουργία και αναβάθμιση των Δημόσιων  σχολών τουριστικής εκπαίδευσης (ΟΤΕΚ). Καλούμε  την Υπουργό Τουρισμού να δώσει άμεσα  λύση για την  Εκπαίδευση Επαγγελματιών Ξεναγών σύμφωνα  με το Ευρωπαϊκό πρότυπο εκπαίδευσης Ξεναγού ΕΝ15565. Σκοπός μας είναι οι απόφοιτοι  να είναι  πλήρως καταρτισμένοι και  να μπορούν να εκπροσωπούν επάξια την χώρα μας, την ιστορία  μας και τον πολιτισμό μας, στους επισκέπτες του νησιού μας και ολόκληρης της επικράτειας.

09/05/2017

Advertisements

Comments are closed.