02/05/2017 Σ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αθήνας Πειραιά (Με αφορμή #1MGr #GrEdu #ergnews)

Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αθήνας Πειραιά

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Με αφορμή την απεργία της Πρωτομαγιάς και της σημασίας της για το εργατικό κίνημα, ας μιλήσουμε λίγο για εμάς, τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στον κόσμο της εργασίας. Γιατί αποτελούν την ελπίδα των φτωχών, των περιθωριοποιημένων ανθρώπων, ώστε τα παιδιά τους να ξεφύγουν από τη σκληρή μοίρα τους και να κάνουν κάτι καλύτερο, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ο εργαζόμενος προσβλέπει στον εκπαιδευτικό για να μεταλαμπαδεύσει στο παιδί του, όχι μόνο γνώσεις, αλλά και αξίες και ιδανικά. Για να γίνει ένας σωστός, δημοκρατικός πολίτης, χρήσιμος στην κοινωνία.

Όμως η εργασία του εκπαιδευτικού δεν είναι πάντοτε εύκολη. Στα παλιότερα χρόνια η κρατική τρομοκρατία δεν επέτρεπε «ιδεολογικές» παρεκκλίσεις από το τρίπτυχο «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Σήμερα η διαμόρφωση συνθηκών υπέρ του σχολείου της αγοράς υποχρεώνει τον εκπαιδευτικό να βλέπει τον μαθητή ως στατιστική λεπτομέρεια, αγνοώντας την ουσία της εκπαίδευσης που είναι ο άνθρωπος. Μάλιστα, όπως ο δικός μας κλάδος γνωρίζει καλύτερα, η αυτονομία του εκπαιδευτικού καταργείται, όταν στόχος κάποιων σχολείων είναι αποκλειστικά το κέρδος, η μετατροπή του εκπαιδευτικού αγαθού σε προϊόν και του μαθητή σε «πελάτη».

Με αυτές τις σκέψεις θα θυμίσουμε στους παλιούς και θα συστήσουμε στους νέους συναδέλφους το εξαίρετο βιβλίο (για μεγάλους και παιδιά) της Πάμελα Σκόμπι «Το σχολείο που κατέβηκε σε απεργία» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη).

02/05/2017

Advertisements

Comments are closed.