26/04/2017 ΣΕ ΙΓΜΕ (Καταγγελία για την αδιαφορία του Υπ. Ενέργειας για το ΙΓΜΕ #ergnews)

Συνδικάτο Εργαζομένων Ινστούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΓΜΕ

Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ που, αγωνιώντας για το μέλλον του Ινστιτούτου και τη δουλειά τους, συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 26-4-2017 στις 13:00 μ.μ. στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας  Μεσογείων 119, προκειμένου να γίνει συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό για να δοθούν αξιόπιστες επιτέλους λύσεις στα οξυμένα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα του Ινστιτούτου.

Τη βδομάδα αυτή συμπληρώνεται ήδη ένας μήνας που το ΙΓΜΕ βρίσκεται χωρίς Διοίκηση, γεγονός πρωτοφανές για δημόσιο φορέα.

Ήδη όλα τα έργα του ΙΓΜΕ έχουν σταματήσει, οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι δεσμευμένοι λόγω κατασχέσεων για την πληρωμή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αδρανεί, οδηγώντας στην απαξίωση έναν πολλαπλά χρήσιμο φορέα όπως είναι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς μισθό.

Ενός Ινστιτούτου, που πρόσφερε και προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στη γνώση του ορυκτού πλούτου της χώρας, των ενεργειακών πηγών (λιγνίτες, γεωθερμία), των υπόγειων νερών, που σε κρίσιμες ώρες ξεδίψασαν την Ελλάδα, στην προστασία του γεωπεριβάλλοντος, αλλά και στην προστασία των υποδομών της χώρας από κατολισθήσεις και άλλα καταστροφικά γεωλογικά φαινόμενα.

Αυτού ακριβώς του Ινστιτούτου, του οποίου σύσσωμοι οι φορείς με τις ενέργειες των οποίων το έργο του ΙΓΜΕ κατευθύνεται και προσφέρεται στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία (πολιτικά κόμματα, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, ακαδημαϊκή κοινότητα, συλλογικοί φορείς) αναγνώρισαν, για άλλη μια φορά, στην πρόσφατη ημερίδα της 6.4.2017 που διοργάνωσε το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, τη μακροχρόνια προσφορά και την αυτονόητη αναγκαιότητα ενίσχυσης και υποστήριξής του από την Ελληνική Πολιτεία για να επιτελέσει απερίσπαστο τον πολυσύνθετο ρόλο του, ζητώντας να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό:

  • Η άμεση αντιμετώπιση του θέματος της Διοίκησης του Ινστιτούτου που οδήγησε στη λειτουργική παραλυσία του Ινστιτούτου.
  • Η κάλυψη όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων του με την εκταμίευση του τακτικού του προϋπολογισμού αλλά και της έκτακτης ενίσχυσης του για την αποδέσμευση των λογαριασμών του.
  • Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, που έχει εγκρίνει και εισηγηθεί η Διοίκηση του Ινστιτούτου.
  • Η οριστική έγκριση και έναρξη των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που εξακολουθεί να εκκρεμεί (Υπόγεια Ύδατα, Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα).
  • Η διευθέτηση των εργασιακών ρυθμίσεων μέσω της διαδικασίας του ΟΜΕΔ που στηρίχθηκε από τους εργαζόμενους και τη απερχόμενη Διοίκηση.

 

 

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ συνάντησαν σήμερα την αδιάφορη στάση του Υπουργού Π.ΕΝ. κ. Σταθάκη, ο οποίος δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει, ούτε για τη δρομολόγηση συγκεκριμένων λύσεων στο άμεσο και πιεστικό πρόβλημα χρηματοδοτήσεων του Ινστιτούτου, ούτε για την προώθηση προσλήψεων και την έγκριση των έργων του ΕΣΠΑ, ούτε καν το στοιχειώδες, τον διορισμό Διοίκησης, οδηγώντας στην απαξίωση του Ινστιτούτου.

Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την προκλητική αδιαφορία του ΥΠΕΝ και της Κυβέρνησης για την πορεία του ΙΓΜΕ.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου (πλην Χ.Α.), τους θεσμικούς φορείς, την Επιστημονική Κοινότητα, τους συλλογικούς φορείς και τα Συνδικάτα και ζητάμε να συνεχίσουν να στηρίζουν με παρεμβάσεις τους μέσα στην Βουλή και στην κοινωνία την αγωνία μας για συνέχιση του έργου του ΙΓΜΕ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το Δ.Σ.

Αχαρνές, 26-4-2017

Advertisements

Comments are closed.