17/04/2017 ΕΥ Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου (Για συστέγαση #RefugeesGr στον 2ο ΠΣ Ιωαννίνων #ergnews)

Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου

Κύριοι ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που αφορά την εγκατάσταση των νόμιμων μεταναστών – προσφύγων στον 2ο όροφο κτηρίου, όπου στο ισόγειο και τον 1ο όροφο αυτού στεγάζεται ο 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός Ιωαννίνων, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου έχει την υποχρέωση να ενημερώσει ότι η ταυτόχρονη διαμονή θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στους πρόσφυγες, αλλά και στους πυροσβέστες που εργάζονται. Επίσης, είναι πιθανόν να προκύψουν και άλλοι κίνδυνοι.

Συγκεκριμένα:

* Οι εγκαταστάσεις του 2ου Π.Σ. Ιωαννίνων δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές για τη λειτουργία μιας πυροσβεστικής υπηρεσίας (έλλειψη επαρκών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, έλλειψη πύργου ασκήσεων και πλήρους – προβλεπόμενου αμαξοστάσιου, έλλειψη αυτόνομης θέρμανσης). Στο συγκεκριμένο κτήριο υπάρχει μόνο μια είσοδος, με κοινό προαύλιο χώρο και κοινό κλιμακοστάσιο για όλους τους ορόφους του.

* Δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε καμιά περίπτωση η ανθρώπινη και σωστή διαμονή και διαβίωση ανθρώπων, σε ένα χώρο που ακριβώς από κάτω τους, θα λειτουργεί πυροσβεστική υπηρεσία.

* Δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά μια πυροσβεστική υπηρεσία όταν ακριβώς από πάνω της, θα διαμένουν άνθρωποι που θα διέρχονται συνεχώς εντός των χώρων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αφού δεν θα υπάρχει άλλη διέλευση για την έξοδό τους από το συγκεκριμένο κτήριο παρά μόνο έμπροσθεν του τηλεφωνικού κέντρου

* Λόγω των εκπαιδευτικών, αλλά κυρίως των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Σταθμού σε 24ωρη βάση και της συχνής και άμεσης αναχώρησης βαρέων πυροσβεστικών οχημάτων για πυρκαγιές, διασώσεις, παροχές βοήθειας, σημάνσεις συναγερμών, δεν διασφαλίζεται σε καμιά περίπτωση η σωστή διαβίωση των προσφύγων – μεταναστών, ενώ δημιουργούνται και αυξημένοι κίνδυνοι για τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και για τη σωστή και απρόσκοπτη επιχειρησιακή λειτουργία των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Στο παρελθόν είχαν συστεγαστεί υπηρεσίες στο κτίριο του 2ου ΠΣ Ιωαννίνων (για παράδειγμα το Σ.Δ.Ο.Ε), χωρίς όμως να παρουσιαστούν προβλήματα γιατί λειτουργούσαν με πρωινό ή με ακριβές ωράριο και η διέλευση των ατόμων ήταν ελεγχόμενη και προγραμματισμένη.

Για όλους τους λόγους αυτούς ζητάμε:

• Τη μετεγκατάσταση του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων σε κτιριακές εγκαταστάσεις με τις κατάλληλες υποδομές και προδιαγραφές, για τη σωστή, προβλεπόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του.

• Μέχρι να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση του 2ου Π.Σ., πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Με βάση το κριτήριο αυτό (την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας), καθώς και τους αυξημένους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των προσφύγων – μεταναστών, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συστέγαση και γι αυτό οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να εγκατασταθούν σε άλλες, κατάλληλες εγκαταστάσεις, που θα τους εξασφαλίζουν όλες τις απαιτούμενες συνθήκες διαβίωσης.

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου θέλοντας να τονίσει το τόσο σοβαρό θέμα που προκύπτει με την παράλληλη στέγαση μεταναστών σε χώρο που λειτούργει ένας Πυροσβεστικός Σταθμός μεγάλης σημασίας για την πόλη των Ιωαννίνων, σ ένα τόσο νευραλγικό σημείο όπου και τα ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορούν να αποβούν μοιραία για την αντιμετώπιση των συμβάντων, για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε το Δ.Σ ενημερώνοντας ιεραρχικά την φυσική μας ηγεσία (υπαρχηγό, Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Διοικητή του 2 Π.Σ Ιωαννίνων) ταυτόχρονα και την Ομοσπονδία μας .

Απαιτούμε την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θέτουμε όλους προ των ευθυνών τους.

Είμαστε στην διάθεση σας για οτιδήποτε μας χρειαστείτε.

Ιωάννινα: 17/04/2017

Advertisements

Comments are closed.