11/04/2017 ΣΥ Ασφαλιστικών Ταμείων (Αλήθειες – Ψέματα & Παγίδες της νέας «καλής» αξιολόγησης #ergnews)

Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η «αριστερή» Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με εγκύκλιο του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του ν. 4369/2016 για την «αξιολόγηση» των Δ/Υ, εναρμονισμένη πλήρως με το «πνεύμα» των ημερών περί δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων, κόκκινων γραμμών, ευρωπαϊκού κεκτημένου κλπ που αφορούν στην β΄ αξιολόγηση του 3ου «αριστερού» μνημονίου. Με πρόσχημα και άλλοθι τις όποιες παθογένειες, στρεβλώσεις και αδικίες που διαχρονικά έχουν δημιουργήσει όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις, επιχειρεί να φορτώσει στους Δ/Υ την εικόνα διάλυσης και χάους του Δημόσιου Τομέα.

Πίσω από τις βαρύγδουπες  και πιασάρικες διακηρύξεις περί αξιοκρατίας-εκδημοκρατισμού και κοινωνικής λογοδοσίας στην Δημόσια Διοίκηση κρύβεται ο πραγματικός τους στόχος.

Η συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση του Κράτους και των εργασιακών σχέσεων εις βάρος του κόσμου της εργασίας, κάτι που είναι «προαπαιτούμενο» όλων των μνημονίων και το εφαρμόζουν πιστά, παρά τα «κροκοδείλια δάκρυα» και τον «πόνο ψυχής» τους. Τελικός στόχος τους είναι ΟΧΙ η βελτίωση του κράτους προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των «λαϊκών αναγκών» αλλά το χτίσιμο ενός «μικρού, ευέλικτου και επιτελικού» κράτους άρρηκτα συνδεδεμένου, δηλαδή με την εκχώρηση «νευραλγικών»  λειτουργιών του  σε επιχειρηματικούς ομίλους, με την συρρίκνωση του κοινωνικού του χαρακτήρα, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με την σκόπιμη απαξίωση «συλλήβδην» όλου του Δημόσιου Τομέα, με την καταστολή εργασιακών δικαιωμάτων και εν τέλει μέσω «κοινωνικών αυτοματισμών» με την δημιουργία εύκολων «αποδιοπομπαίων τράγων» που δεν θα είναι άλλοι βέβαια από τους κακούς – τεμπέληδες και διεφθαρμένους Δημόσιους Υπαλλήλους…     «Αιδώς Αργείοι»

Αλήθειες-Ψέματα και Παγίδες της νέας «καλής» αξιολόγησης

Ατομική στοχοθεσία (σε εκκρεμότητα η συνολική στοχοθεσία): από πάνω προς τα κάτω, με σαφήνεια και αυταρχική απολυτότητα για πρώτη φορά! Από τους Υπουργούς θα περάσει προς Γεν. Διευθυντές, Διευθυντές, Τμηματάρχες και όταν φτάσει στον κάθε εργαζόμενο θα είναι υποχρεωτικοί και προκαθορισμένοι οι «στόχοι»  για τους οποίους θα βαθμολογηθούμε και δεν είναι άλλοι από την εφαρμογή της Κυβερνητικής Πολιτικής και η εναρμόνιση με τις επιταγές του Κεφαλαίου (άρθρο 22)

Κριτήρια βαθμολόγησης : μέσα από μια φιλολογική καταιγίδα σκόπιμα αόριστων προσδιορισμών αναδεικνύεται εύκολα η στυγνή και ύποπτη «υποκειμενικότητα» του συστήματος βαθμολόγησης. Η «αφοσίωση», η «επίδειξη ενδιαφέροντος», η «πρωτοβουλία» οι «καινοτομίες», η «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων», η ικανότητα για «αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος» (αφού το ίδιο το κράτος δεν φροντίζει γι’ αυτήν , η ευθύνη μεταφέρεται σκόπιμα στους εργαζόμενους) και η «ποιοτική και ποσοτική απόδοση» είναι μερικά από τα νέα «επικοινωνιακά εύληπτα» κριτήρια προς βαθμολόγηση.

Αξιολογητές: με σαθρή βάση όλα τα παραπάνω κριτήρια οι εργαζόμενοι θα «αξιολογούνται» από τους ΔΥΟ (2) ιεραρχικά ανώτερούς τους, συμπεριλαμβανομένης και συμβουλευτικής συνέντευξης!!! (με τον άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενό, 1ο αξιολογητή για να βρουν τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης των ικανοτήτων του ! (άρθρο 19)

Τόσο αντικειμενικά!

Ειδική επιτροπή αξιολόγησης: για τις ενστάσεις των υπαλλήλων προβλέπεται ειδική επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη μόνο από Γενικούς Διευθυντές! Ενώ οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων θα συμμετέχουν ΧΩΡΙΣ δικαίωμα ψήφου. Τόσο δημοκρατικά! (άρθρο 21)

Ολομέλειες Διευθύνσεων και τμημάτων και «αξιολόγηση» προϊσταμένου: με μια ψευδεπίγραφη, συμμετοχική κατ’ επίφαση διαδικασία μέσα από δήθεν ανώνυμα ερωτηματολόγια, για αξιολόγηση των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους (άρθρο 18) και ολομέλειες-παρωδίες, διευθύνσεων και τμημάτων (άρθρο 23) θεσμοθετούν τον άκρατο ανταγωνισμό (θεμιτό και αθέμιτο) και τον χαφιεδισμό αυξάνοντας την πίεση μεταξύ των τμημάτων-διευθύνσεων και των ίδιων των εργαζομένων για να πιαστούν οι περίφημοι «στόχοι» σε όλη την κλίμακα των οργανικών μονάδων. Έτσι καλλιεργούν ένα κλίμα καχυποψίας αντισυναδελφισμού και ανθρωποφαγίας και θέλουν να εφαρμόσουν ένα μοντέλο «Πολυεθνικής Εταιρείας» στο Δημόσιο. Τόσο αριστερά-τεχνοκρατικά!

Λογοδοσία –κοινωνικός έλεγχος:(άρθρο 24)

Συγκροτείται σε κάθε Υπουργείο και εν γένει κρατική δομή Επιτροπή Ακρόασης από σώμα Γεν. Διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων που θα ασχολείται με αιτήματα φορέων ή και μεμονωμένων πολιτών. Όποιος ιδιώτης θεωρεί ότι αδικείται θα προσφεύγει στην επιτροπή κατηγορώντας τον υπάλληλο ατομικά. Η μνημονιακή διάταξη-ρύθμιση που είναι εν ισχύ αφήνει εκτεθειμένο και υπόλογο για υπηρεσιακές   αποφάσεις τον ίδιο τον υπάλληλο και όχι την υπηρεσία δομή.

Διεύθυνση Παρακολούθησης και Στατιστικής ανάλυσης των βαθμολογιών αξιολόγησης: άρθρο 17 παρ. 15

Με την νέα αυτή Δ/νση του Υπ. Εσωτερικών η Κυβέρνηση εξασφαλίζει εσαεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην βαθμολόγηση, εφαρμόζοντας «συντελεστή διόρθωσης» και να εκδίδει σε ετήσια βάση «οδηγίες» για την βαθμολόγηση στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» όταν –λέει- παρατηρούνται ακραίες τιμές βαθμολόγησης είτε υψηλές είτε χαμηλές. Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό; (διαθεσιμότητες Μητσοτάκη και κριτήρια καθορισμού χαλκευμένων πινάκων κατά το δοκούν).

Σύνδεση αξιολόγησης–κινητικότητας και μισθολογίου τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού ν.4369/2016 ν.4440/2016 ν.4354/2015 ν.4389/2016

«Επαρκείς» «Μέτριοι» «Ανεπαρκείς» «Ακατάλληλοι»

Όσο και αν υποκριτικά καθησυχάζουν και διαβεβαιώνουν τους Δ/Υ η σύνδεση και η επίδραση (άμεση σκληρή και εξοντωτική) ανάμεσα στην αξιολόγηση και στις προαγωγές και την εξέλιξη στα μισθολογικά κλιμάκια στις υποχρεωτικές μετακινήσεις ακόμα και εκτός νομού και στις εν δυνάμει απολύσεις είναι παρούσα και τρομακτική σε όλο το «μνημονιακό μεγαλείο» της. Οι «άριστοι» για 3 συνεχείς χρονιές θα εξελίσσονται ταχύτερα μισθολογικά. Αντίθετα οι «ανεπαρκείς» 25-39 στα 100 και οι «ακατάλληλοι»  0-24 κινδυνεύουν με αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης και με υποχρεωτική μετακίνηση «σε άλλες πιο πρόσφορες θέσεις» και με υποβολή στο ερώτημα της απόλυσης και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός του 15%. Ποιος εγγυάται, μέσα σε ένα ζοφερό εργασιακό περιβάλλον μεσαίωνα, με ανεργία στα ύψη, με τον ΣΕΒ να βυσσοδομεί εναντίον μας, με ύφεση, με ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες για μείωση δαπανών, με πλεονάσματα 3,5% κ.α. ότι θα τους εμποδίσει το 15% να γίνει 20-30-40 ή 50% τώρα ή στο μέλλον; ΚΑΝΕΝΑΣ! Ή μήπως αυτός τελικά είναι ο πραγματικός και μοναδικός «στόχος» τους;

Άρα και την «αριστοκρατία» επιβραβεύουν και τους «άχρηστους» τιμωρούν και τους «απείθαρχους»  προσπαθούν να εκβιάσουν και να χειραγωγήσουν και συνειδήσεις να εκμαυλίσουν μέσα από χαλκευμένους-απάνθρωπους-ατελέσφορους εν τέλει «στόχους».

Όλο αυτό το γαϊτανάκι των νέων νόμων συν τους ήδη ψηφισμένους αντιλαϊκούς – μνημονιακούς νόμους (4024/2011, 4178/2013) των προηγουμένων κυβερνήσεων θέλουν να το κάνουν το «υπερόπλο» της ολιγαρχίας που θα δώσει τη χαριστική βολή όχι μόνο στους Δ/Υ αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό κατ’ αντιστοιχία.

Ενιαίο Ψηφιακό Οργανόγραμμα και Επιμέρους Οργανογράμματα

Το κερασάκι στην τούρτα είναι το Ενιαίο Ψηφιακό Οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης που θα περιλαμβάνει ωσάν ο «μεγάλος αδερφός» όλες τις μονάδες όλων των φορέων με τα περιγράμματα θέσεων όλων των υπαλλήλων και θα είναι η ομπρέλα όλων των διάτρητων επιμέρους οργανογραμμάτων που καρκινοβατούν εδώ και καιρό για να είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις επιταγές των «θεσμών». Και με αυτό το  Ενιαίο Ψηφιακό Οργανόγραμμα το κράτος θα έχει την αποκλειστική δυνατότητα και ευχέρεια να συγκρίνει, να αναπροσαρμόζει, να συγχωνεύει, να καταργεί κλάδους ειδικότητες προσωπικό και «ανθρώπους».

Θέση – Στάση – Αντίλογος στην Αξιολόγηση

Δεν είμαστε γενικά και αόριστα ενάντια στην αξιολόγηση και σε κάθε έλεγχο υπηρεσιακό και κοινωνικό ακόμα περισσότερο. Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπερασπιζόμαστε σε καμία περίπτωση την λογική και την νοοτροπία του «παρασιτισμού» της «ρεμούλας» και της «αρπαχτής». ( Όλα αυτά όμως με το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο μπορούν μια χαρά να αντιμετωπιστούν).  Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι με το συγκεκριμένο περιεχόμενο με τα μέσα τους σκοπούς και τις τελικές επιδιώξεις της νέας αξιολόγησης, του κρατικού μηχανισμού.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια ουσιαστική-δημοκρατική αξιολόγηση είναι να συντρέχουν αθροιστικά τα παρακάτω:

· Ο σκοπός και ο στόχος ως οφείλουμε να υπηρετεί πάνω από όλα  το κοινωνικό σύνολο και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες

· Όροι διαφάνειας  αξιοκρατίας και κατοχύρωσης της απόλυτα ελεύθερης άποψης και γνώμης όλων των μερών.

· Συνεχής επιστημονική-τεχνική και επαγγελματική στήριξη των Δ/Υ και μέσω επανακατάρτισης με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα όμως.

Με αυτή τη λογική και προσέγγιση αντιστεκόμαστε και απορρίπτουμε την συγκεκριμένη αξιολόγηση, που συνδέει ωμά και κυνικά την απόδοσή μας, με περικοπές μισθών, με απολύσεις, με «μετρήσιμους» όλους τους δείκτες της καθημερινότητάς μας, ακόμα και της ίδιας μας της «αξιοπρέπειας».

Να μην υπακούσουμε – Να μην υποκύψουμε

Συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ το ΔΣ του ΣΥΑΤ ομόφωνα και σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο, προτείνει στους συναδέλφους

Να μην αποδεχτούμε τη νέα αξιολόγηση, για να μην γίνουμε «συμμέτοχοι και συνεργοί» στο κυνήγι των αντιλαϊκών στόχων των μνημονίων και στη δημιουργία ενός αυταρχικού ελεγκτικού κρατικού μηχανισμού που θα λειτουργεί σαν κακέκτυπο «μοντέλο πολυεθνικής».

Καλούμε όλους τους συναδέλφους κάθε βαθμίδας

· Να απέχουν σε όλα τα στάδια της αξιολόγησης από κάθε διαδικασία

· Να μην συμπληρώσει κανείς τα φύλλα αξιολόγησης

· Να μην πέσει κανείς στην παγίδα της αξιολόγησης του προϊσταμένου του  μέσω «ανώνυμων» ερωτηματολογίων γιατί έτσι θα νομιμοποιήσει και την αντίστροφη

·  Να μην βοηθήσει κανείς με πρόσχημα «το τυπικό της υπόθεσης» (διακίνηση φύλλων κλπ). Εμπλοκή σε κάθε βήμα από την αρχή ως το τέλος.

·  Η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη  και η συντροφικότητα να γίνουν τείχος απέναντι στον ατομισμό και στον κακώς εννοούμενο «ανταγωνισμό» της αγοράς.

· Τα φύλλα αξιολόγησης αν και όταν φτάσουν στα χέρια των συναδέλφων θα παραδίδονται «αμελητί» στους εκπροσώπους του ΔΣ του ΣΥΑΤ.

Η ΑΠΟΧΗ από συγκεκριμένα καθήκοντα εξάλλου έχει νομικό έρεισμα από το 1264/1982 και νομική κατοχύρωση από αποφάσεις Αρμόδιων Δικαστηρίων (Διοικητικό Εφετείο και Πρωτοδικείο Αθηνών) και συνιστά  «ΝΟΜΙΜΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ»

Κανένας φόβος – Καμιά αυταπάτη!

Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε και να ακυρώσουμε τα  σχέδιά τους.

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές.

«Σ α ν  έ τ ο ι μ ο ι   α π ό  κ α ι ρ ό   σ α    θ α ρ ρ α λ έ ο ι »

Μαζικότητα Αγωνιστικότητα και Συσπείρωση είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην σημερινή Κυβέρνηση αλλά και στην όποια ετερόκλητη συμμαχία  …της επόμενης μέρας.

Για το ΔΣ του ΣΥΑΤ

Αθήνα 11-4-2017

Advertisements

Comments are closed.