17/03/2017 ΦΣ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΠΠ (Πορεία στο Υπ. Παιδείας 30/03 #GrEdu #ergnews)

Φοιτητικός Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Στο συνολικό φόντο συνέχισης της κρίσης,οι πολεμικές αναμετρήσεις, οι ανταγωνισμοί και οι συρράξεις που μαίνονται τα τελευταία χρόνια (Συρία, γενικά μέση Ανατολή, Κυπριακό, Ουκρανία κλπ) δεν θα μπορούσαν προφανώς να κοπάσουν.Παρ Αντίθετα οι εξελίξεις γίνονται όλο και πιο δραματικές αφού στη Συρία διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολεμικό μείγμα ισοπεδώνοντας ότι είχε μείνει «όρθιο» και στέλνοντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην προσφυγιά. Τόσο το μπλόκ των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ όσο και αυτό που προσπαθεί να οικοδομήσει η Ρωσία κυριολεκτικά βυθίζουν στο αίμα ολόκληρους λαούς φέρνοντας στο προσκήνιο τον πόλεμο ως διέξοδο για την κρίση τους και τα κέρδη τους! Παράλληλα η όλο και μεγαλύτερη κρατική θωράκιση (ειδικά στην ΕΕ) επαναφέρει το ζήτημα της δημοκρατίας αφού γίνεται πλέον φανερό ότι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα σταματούν εκεί που αρχίζει η κρίση τους

Προσφυγικό

Την ίδια ώρα η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες (65.000 βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα) χειροτερεύει συνεχώς. Η ΕΕ δεν κάνει βήμα πίσω απο τη δολοφονική στάση της, ακολουθώντας μια πολιτική αποτροπής της έλευσης των προσφύγων στην Ευρώπη με βασικό εργαλείο τη συμφωνία με την Τουρκία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. συντάσσεται με όλα τα παραπάνω και υπερασπίζεται με σθένος τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και είναι υπεύθυνη για μια σειρά απελάσεις (1200) ή «οικειοθελείς επιστροφές» (5.800) που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Είναι υπεύθυνοι για τον εγκλεισμό 15.000 προσφύγων στα νησιά και για την έκθεση ακόμα περισσότερων σε μια σειρά απο άθλιες συνθήκες διαβίωσης (βλ πολικό ψύχος Δεκέμβρη- Γενάρη). Ακόμη εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς παράγοντες αποσκοπούν τόσο στο να μην γίνεται γνωστή η κατάσταση των προσφύγων (αφού οι ΜΚΟ λένε συνειδητά ψέματα) όσο στην ποινικοποίηση της ταξικής αλληλεγγύης η οποία είναι και επικίνδυνη αφού βάζει στο στόχαστρο τους ενόχους για όλη αυτή την κατάσταση. Τέλος μια σειρά απο συντηρητικές – ρατσιστικές δυνάμεις πατάνε σε όλα τα παραπάνω επιδιώκοντας να καλλιεργήσουν ξενοφοβία και μίσος, ενώ ειδικά η Χρυσή Αυγή πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα για την μη ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Στην Ελλάδα της κρίσης…

Όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα της εφαρμογής των ευρω- μνημονιακών πολιτικών στη χώρα μας… ανεργία , απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, οι εργασιακές σχέσεις να δυσχερένονται διαρκώς και η νεολαία φεύγει στο εξωτερικό προσπαθώντας να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. Για την γενιά μας επομένως ο δρόμος είναι είτε η ελαστική-επισφαλής δουλειά και η ανεργία, είτε η μαζική φυγή στο εξωτερικό με όρους μετανάστευσης.

Παρόλα αυτά, όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα σε μία σειρά από χώρους και γειτονιές έχουν αναπτυχθεί κοινωνικές αντιστάσεις που ειδικότερα στη Πάτρα μπορεί να αφορούν από το θαλάσσιο μέτωπο και την απόδοση του στο Δήμο και στο λαό της Πάτρας μέχρι τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αγώνας στον οποίο ο Σύλλογος μας έχει συμμετάσχει ενεργά με τη παρουσία του έξω απ’ το Ειρηνοδικείο κάθε Τετάρτη. Αξίζει να αναφερθούν, επίσης, όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες αλληλλεγγύης για τους πρόσφυγες- μετανάστες που οι πολέμοι αλλονών και οι κακουχίες που αντιμετώπιζαν στις χώρες τους, τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν εδώ.

Στους μηχανικούς…

Η νέα κατάσταση με το ασφαλιστικό

Στο κλάδο των μηχανικών το ασφαλιστικό τσακίζει ότι έχει μείνει όρθιο αφού για την πλειοψηφία των μηχανικών η άσκηση του επαγγέλματος ( που γίνεται βέβαια με τους  πιο εκμεταλλευτικούς όρους) γίνεται απαγορευτική, μιας και για να μπορεί κάποιος να «ζήσει» σχετικά αξιοπρεπώς με 900 ευρώ θα πρέπει να έχει εισόδημα 35.000 τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοασφαλιζόμενους, όπως η πλειοψηφία των μηχανικών, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές στο 38,45%(!!) του φορολογητέου εισοδήματος. Ίσως η κυρίαρχη “σύμβαση” εργασίας σήμερα στους μηχανικούς είναι το μπλοκάκι. Αυτό ορίζει ότι δεν απαιτείται από τον εργοδότη να καταβάλλει μερίδιο των εισφορών και συνεπώς ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των εισφορών. Ακόμη και για αυτούς που έχουν μηδενικό εισόδημα ορίζεται κατώτατο όριο στις εισφορές δηλαδή οι άνεργοι μηχανικοί που βρίσκονται «υπό αναστολή της επαγγελματικής τους ιδιότητας» επιβαρύνονται με την «ελάχιστη» εισφορά των 2832 ευρώ ετησίως ,παραβλέποντας το γεγονός ότι με μηδενικό εισόδημα δεν έχεις ούτε για να ζήσεις. Καταργούνται επίσης οι μειωμένες εισφορές που ίσχυαν για τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης των νέων μηχανικών, οδηγώντας έτσι σε πρόσθετη αύξηση εισφορών.

Θέσπιση Μητρώων Στους Μηχανικούς

Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών όλοι οι μηχανικοί θα αναγκάζονται να εγγράφονται σε ένα μητρώο και να κατατάσσονται σε μια σειρά διαφορετικών τάξεων, με βάση την εργασιακή εμπειρία και πρακτική που θα κατέχει ο καθένας. Προφανώς, σε κάθε τάξη θα αντιστοιχούν και διαφορετικά επαγγελματικά  δικαιώματα με άμεση συνέπεια τον κατακερματισμό τους σε διάφορες βαθμίδες που θα σχετίζονται με το τι εργασιακή εμπειρία έχει αποκτήσει μέχρι τότε ο μηχανικός. Αυτό πρακτικά, για έναν νεοεισερχόμενο στο επάγγελμα μηχανικό που μόλις έχει αποφοιτήσει από κάποια πολυτεχνική σχολή θα σημαίνει ότι κατατάσσεται στην μηδενική τάξη του μητρώου (αφού ακόμα δεν έχει κάποια εργασιακή εμπειρία) και άρα τα επαγγελματικά του δικαιώματα και οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να βρει δουλειά θα είναι μηδενικά και ο ίδιος θα λογίζεται ως «δόκιμος» μηχανικός. Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο αντικειμενικά είτε θα οδηγεί τους νέους μηχανικούς στην ανεργία, είτε σε εξευτελιστικούς μισθούς αφού η ανάγκη άμεσης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για να ανέβεις τάξη στο μητρώο και να αποκτήσεις μεγαλύτερο εύρος επαγγελματικών δικαιωμάτων άρα και περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης θα οδηγεί στην αναζήτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας με μηδενικές απολαβές και χωρίς στην ουσία εργασιακά δικαιώματα.

Η παραπάνω νομοθετική απορρύθμιση του κλάδου των μηχανικών έχει άμεση σχέση με τις επικείμενες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην εργασιακή νομοθεσία.  Συγκεκριμένα προβλέπεται ήδη από το πόρισμα της επιτροπής, αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων εργαζομένων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη και άρα διαχωρισμός των εργαζομένων σε δύο ταχύτητες ανάλογα με την εργασιακή τους εμπειρία και πρακτική.

Επαγγελματικά/εργασιακά δικαιώματα-εργασιακές σχέσεις:

-Αποσυνδέεται η ακαδημαϊκή γνώση από τα επαγγελματικά δικαιώματα

-Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αναγνώριση όλων των Κολλεγίων, εσωτερικού και εξωτερικού μέσω της παράκαμψης του ΔΟΑΤΑΠ, εφαρμογής του ΚΕΧΑΕ και θεσμοθέτησης του Σ.Α.Ε.Π. (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων). Καταργείται και στην πράξη το Άρθρο 16.

-Επιβάλλεται και προωθείται ο ατομικός φάκελος προσόντων, η πλήρης εφαρμογή των ECTS, η διαρκής επανακατάρτιση και το συνεχές κυνήγι προσόντων και δεξιοτήτων σε μορφή σεμιναρίων τα οποία θα πληρώνουν καθ’ όλη τη επαγγελματική τους σταδιοδρομίας

-Καταργείται και στην πράξη κάθε συλλογική κατοχύρωση και συλλογική σύμβαση εργασίας, προωθείται η εξατομικευμένη διαπραγμάτευση με τον εργοδότη, σε μια εργασιακή συνθήκη που τόσο ο μισθός, όσο και η μορφή απασχόλησης συμπιέζονται  προς τα κάτω και ελαστικοποιούνται.

Κατά αυτή την έννοια, οφείλει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημα μας το ενιαίο και ισχυρό πτυχίο με κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό προϋποθέτει ένα πρόγραμμα σπουδών που θα καλύπτει πλήρως το αντικείμενο του ηλεκτρολόγου μηχανικού και θα μας εφοδιάζει με τις απαραίτητες γνώσεις για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Ταυτόχρονα θα μας επιτρέπει να διαπραγματευτούμε με τους καλύτερους όρους την ένταξή μας στη παραγωγή και θα αποτελεί το μοναδική προϋπόθεση για δουλειά έχοντας συλλογική σύμβαση.

Η επίθεση προχωρά και στην παιδεία

Από την εικόνα της συνολικότερης επίθεσης απέναντι στην νεολαία δεν θα μπορούσε να λείπει και το πανεπιστήμιο. Το κόψιμο των φοιτητικών παροχών (πιθανό είναι από την επόμενη εβδομάδα να μην γίνει η απαραίτητη προμήθεια για φαγητό στη λέσχη της εστίας, ενώ στα δωμάτια δεν έχουν ούτε ζεστό νερό) , η υποστελέχωση σε κάθε επίπεδο και η πρόσληψη συμβασιούχων διδακτορικών που θα διδάσκουν με μισθούς πείνας (500 ευρώ μεικτά!) δημιουργούν μια κατάσταση διάλυσης εντός των σχολών). Χαρακτηριστικό είναι ακόμα οτι η πρόσφατη σύνοδος πρυτάνεων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την μείωση των εισακτέων στο μισό ως απάντηση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης. Ακόμη όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι γεγονός ενώ η κοστολόγηση τους θα γίνεται με  κριτήριο την ανταποδοτικότητα και τις οικονομικές τρύπες του εκάστοτε τμήματος. Χαρακτηριστικό της παραπάνω κατάστασης είναι η πρωτοφανής συμφωνία της κυβέρνησης και των πανεπιστημίων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανειοδότηση των ελληνικών ιδρυμάτων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την λειτουργία τους ( βίαιη αναδιάρθρωση τους, εποπτεία κλπ).

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας συγκροτεί επιτροπές που θα επανεξετάσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των κλάδων, μεταξύ των οποίων και αυτά των διαφόρων ειδικοτήτων μηχανικού, κινούμενο στην κατεύθυνση που μπαίνει ήδη από το δεύτερο μνημόνιο για άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού. Τα πορίσματα της επιτροπής αυτής θα έχουν αντίκτυπο τόσο στα επαγγελματικά δικαιώματα που θα κατοχυρώνονται από το πτυχίο μας, όσο και στα ίδια τα προγράμματα σπουδών των πολυτεχνικών σχολών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η επίθεση του Υπουργείου αυτή τη στιγμή έχει ως στόχο τα πτυχία μας και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτά κατοχυρώνουν, με σκοπό να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις που μπαίνουν από τους  μνημονιακούς νόμους

Στον μικρόκοσμο των Ημτυ

Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της σχολής τον κ. Κουμπιά αναμένουμε τα 2 επόμενα χρόνια την μείωση του καθηγητικού προσωπικού κατά 11 άτομα. Η μείωση αυτή επηρεάζει κυρίως τις κατευθύνσεις των ΣΑΕ και ΣΗΕ. Αντικειμενικά με δυο τομείς της σχολής να μην έχουν το απαραίτητο εκπαδευτικό προσωπικό για να πραγματοποιήσουν τα βασικά μαθήματα του κάθε τομέα, αλλά και τα βασικά μαθήματα κορμού που πραγματοποιούνται από κάθε τομέα (πχ ΣΗΕ, ΣΑΕ στο τρίτο έτος) το τμήμα θα υπολειτουργεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θα έχει καμία σχέση με το τμήμα όπως το έχουμε γνωρίσει. Ήδη τέτοιου τύπου προβλήματα έχουν αρχίσει να  φαίνονται σε βασικά μαθήματα του κορμού όπου δεν υπάρχει διδακτικό προσωπικό για να διδάξει. Προφανώς σε αυτή την κατάσταση τεράστιο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ίδιοι οι καθηγητές όπου σιωπούν στην επικείμενη διάλυση του τμήμτος αλλά βρίσκουν λύσεις παροδικές, επιφανειακές όπου βάζουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προηγούμενων είναι ο «δανεισμός» καθηγητών από άλλα τμήματα αλλά και η απαράδεκτη πρόταση για πρόσληψη  διδασκόντων με εξάμηνη σύμβαση και μισθό 400 ευρω.

Όλα τα παράπανω θέτουν πλαίσια προφανώς και για το πρόγραμμα σπουδών μας και το τι μαθήματα διδασκόμαστε τι δίπλωμα παίρνουμε κλπ. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ότι αντί να υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση από το τμήμα για ένα στοιβαρό και ολοκληρομένο πρόγραμμα σπουδών που θα κατοχυρώνει τόσο ακαδημαικά όσο και επαγγελματικά συνολικά το αντικείμενο του ηλεκρολόγου μηχανικού. Άντ’αυτού διαμορφώνουν το πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τρία κριτήρια που είναι αντικειμενικά ενάντια στα συμφέροντα μας ως φοιτητές και αυριανοί εργαζόμενοι Το πρώτο είναι το πως θα υπάρξει πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις της αγοράς, το δεύτερο προς το συμφέρον του εκάστοτε καθηγητή η τομέα και το τρίτο κριτήριο είναι πως θα διαχειριστούν την κατάσταση ενός υποστελέχομένου τμήματος κόβοντας και ράβοντας το πρόγραμμα σπουδών αγνοώντας το τι μας κατοχυρώνουν τα μαθήματα αυτά η τι απαραίτητα εφόδια μας παρέχουν. Κατά αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά οι καθηγητές δεν κράτησαν τις δεσμεύσεις τους και ξεκίνησαν την αλλαγή του προγράμματος σπουδών  το προηγούμενο καλοκαίρι, πιστοί στις παραπάνω κατευθύνσεις που αναφέρθηκαν, αγνοώντας για μία ακόμη φορά τον φοιτητικό σύλλογο. Έτσι συνγχωνεύονται βασικά μαθήματα (Σήματα, Μηχανές), μειώνεται ο συνολικός αριθμός μαθημάτων και εισάγωνται στον κορμό πιο εξειδικευμένα μαθήματα.Την ίδια στιγμή, η αντικατάσταση των τομέων με ροές μειώνει δραστικά την δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από διαφορετικούς τομείς, εντείνοντας την εξειδίκευση , προωθώντας περαιτέρω την μερική εποπτεία επι του γνωστικού αντικειμένου.

Η κουβέντα αυτή επανοηματοδοτείται σε μια περίοδο όπου μπαίνει ξεκάθαρη κατεύθυνση από μεριάς του ΤΕΕ για άμεση σύνδεση του προγράμματος σπουδών και των μαθημάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δηλάδή να καθορίζεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η επαγγελματική ισχύς του διπλώματος από τα μαθήματα που διδασκόμαστε. Έτσι είτε η απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το δίπλωμα όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη παράγραφο είτε οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδων ορίζουν τους χώρους στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε, τη «διάρκεια» και ισχύς του διπλώματος αλλά στην πραγματικότητα συνολικά την επαγγελματική και εργασιακή μας προοπτική. Προφανώς αλλαγές σε όλα τα προηγούμενα αποτυπώνται και στα εργασιακά μας δικαιώματα και προωθούν αλλαγές σε αυτά. Έτσι καλούμαστε να υπερασπίστούμε την εργασιακή μας προοπτική, να μην επιτρέψουμε τη μη επαγγελματική κατοχύρωση του πτυχίου μας, να μην επιτρέψουμε αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών που θα απαξίώνουν το γνωστικό μας αντικείμενο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Ανατροπή του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Ρήξη με ΕΕ- ΔΝΤ.

– Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

– Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου στο σύνολό του

– Επαναφορά & διεύρυνση των δωρεάν φοιτητικών παροχών σε σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα

– Νέο “χάρτη” των σχολών με άρση των κατευθύνσεων του “σχεδίου Αθηνά”

– Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος και του αντιδραστικού μοντέλου διοίκησης

– Συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης από τη σκοπιά της μεταφοράς και της υπεράσπισης των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων.

– Κατάργηση της Αξιολόγησης, του ΙΔΒΕ, του ΔΟΑΤΑΠ

– Κατάργηση των πιστωτικών μονάδων (ECTS), του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και των κύκλων σπουδών

– Κατάργηση των Κολεγίων και ΙΕΚ- αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση

– Ενάντια στις αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο, στην Κ.Ε.Χ.Α.Ε.

– Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία.

– Καμία εφαρμογή των αντιδραστικών πορισμάτων του εθνικού διαλόγου.

– Προαιρετικές πρακτικές για όσους το επιθυμούν, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, μισθό 751 ευρώ, χωρίς οποιαδήποτε σύνδεση με πιστωτικές μονάδες και διπλωματική εργασία.

– Καμία προσπάθεια εισαγωγής διδάκτρων σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης

– Καμία δίωξη σε βάρος κινητοποιούμενων φοιτητών.

– Πλήρης κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και παραχώρηση ασύλου σε όσους το επιθυμούν. Να μπορούν να πάνε σε όποια χώρα αυτοί επιθυμούν. Κάτω η Ευρώπη φρούριο.

– Ενάντια σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα. Έξω οι βάσεις. ΝΙΚΗ στην Ιντιφάντα. Λευτεριά σε Ιράκ και Παλαιστίνη. Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία και Αφρική.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

– Δημόσια ασφάλιση για όλους με την ευθύνη αποκλειστικά στο κράτος και στην εργοδοσία.

– Να έχουμε λόγο στις σπουδές μας, διεκδικούμε την δυνατότητα να ακουστεί η φωνή κι η άποψη του φοιτητικού συλλόγου σε κάθε απόπειρα αλλαγής του προγράμματος σπουδών ή εν γένει οποιασδήποτε αλλαγής συντελείται εντός της σχολής

– Καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία, σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, καλύτερες συνθήκες στα εργαστήρια , όχι στον εξεταστικοκεντρικό χαρακτήρα τους.

– Οριστική κατάργηση του ορίου δήλωσης, μια και καλή.

– Διεκδικούμε πανεπιστημιακές σημειώσεις για κάθε μάθημα, απαιτούμε αύξηση των διαθέσιμων σελίδων στο ΚΥΠΕΣ.

– Δυνατότητα εναλλακτικής εξέτασης μαθημάτων και ώρες εργαστηρίων για φοιτητές που εργάζονται

– Δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο για όλους.

– Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.

– Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Ο πλούτος του ανθρώπου είναι ο ελεύθερος χρόνος του. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση και συγγράμματα για όλους.

– Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές

– Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Το άσυλο ανήκει σ’ όλο το λαό!

– Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου να δίνεται χρονικό περιθώριο, στους φοιτητές που παρακολουθούν εργαστήριο, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία της απόφασης.

– Να μην κατατεθεί το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά μας δικαιώματα

– Καμία σκέψη για θέσπιση μητρώων στους μηχανικούς.

Για το πρόγραμμα σπουδών: Καμία συγχώνευση βασικών μαθημάτων μηχανικού(π.χ. Τεχνική Μηχανική, Υλικά) καθώς και βασικών μαθημάτων Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Σήματα, Ηλεκτρομαγνητισμός, Μηχανές κτλ). Κόντρα συνολικά στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης θέλουμε να μπορούμε να συνδυάζουμε μαθήματα από διαφορετικούς τομείς και να μην μεταφέρονται εξειδικευμένα μαθήματα στον κορμό. Θέλουμε συνολική εποπτεία επί του γνωστικού αντικειμένου, σύνδεση θεωρίας με πράξη.

ΣΕ ΚΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:

– Επαναορισμό ενιαίας επαγγελματικής κατηγορίας μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου με δυνατότητα σχεδίασης, εκπόνησης & συντήρησης ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων. Κατάργηση των επιπέδων μηχανικού

– Κατάργηση των εξετάσεων στο ΤΕΕ, όχι σε εξεταστικούς &οικονομικούς φραγμούς για την ένταξη στο ΤΕΕ

– Απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικού μέσω του πτυχίου ελληνικού πολυτεχνικού ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης, όχι στην “πιστοποίηση μηχανικού”

– Επαναορισμός της ελάχιστης αμοιβής για εκπόνηση τεχνικής μελέτης

– Ορισμός κλαδικής σύμβασης μηχανικού

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:

1. Διαδήλωση- πορεία στις 18 Μάρτη ( Διεθνής ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον πόλεμο) από την πλατεία Γεωργίου στις 11 πμ.

2. Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο παιδείας στις 30/3 ενάντια στην επίθεση στην εκπαίδευση και στην εργασιακή μας προοπτική (υποχρηματοδότηση, επιτροπές του υπουργείου για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ατομικός φάκελος προσόντων κλπ)

3. Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 11 πμ στον πρόεδρο της σχολής. Να σταματήσει τώρα η αλλαγή του προγράμματος σπουδών, να βγαίνουν τα αποτελέσματα της εξεταστικής στο σύνολο τους.

4. Παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο τμήμα των καθηγητών για να καταργηθεί εδώ και τώρα το όριο δήλωσης μαθημάτων, για να σταματήσει ο εξεταστικοκεντρικός χαρακτήρας των εργαστηρίων, για να σταματήσουν τα μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές και συνολικά η καθηγητική αυθαιρεσία και για να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών.

5. Παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη σύγκλητο για τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, της υποχρηματοδότησης, και να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσουν σε θέσπιση ατομικού φακέλου προσόντων.

Η Γενική Συνέλευση

17/03/2017

Advertisements

Comments are closed.