24/03/2017 ΟΜΕΟΤΕ (Για την Ημερίδα 23/03 περί Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία #ergnews)

Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΕ–ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Την Πέμπτη 23/03/2017 πραγματοποιήθηκε ημερίδα της ΟΜΕ–ΟΤΕ στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, με θέμα την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας. Την ημερίδα διοργάνωσε η Γραμματεία Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας της ΟΜΕ–ΟΤΕ με αρωγό τη Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ.

Στην ημερίδα συμμετείχαν όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ, ανά την Ελλάδα καθώς και πλήθος καλεσμένων. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της ΟΜΕ–ΟΤΕ συν. Λάμπρου Βασίλης και ο Γεν. Γραμματέας συν. Φούκας Δημήτρης και οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ κ. Γαβρόγλου Βασίλης και η κ. Κολοβού Μαριάνθη. Επίσης, παρευρέθησαν οι Πρόεδροι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς και οι Γραμματείς Υγείας & Ασφάλειας.

Στο πρώτο σκέλος της ημερίδας τοποθετήθηκαν οι καλεσμένοι μας οι οποίοι ανέλυσαν το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η δράση των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθημερινά στην εργασίας τους καθώς και τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να λαμβάνουν. Επίσης αναλύθηκαν οι υποχρεώσεις του εργοδότη καθώς και οι αρμοδιότητες των Επιτροπών.

Στο δεύτερο σκέλος της ημερίδας τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των Ε.Υ.Α.Ε. του Ομίλου ΟΤΕ, ανά την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων αποτυπώθηκαν οι ενέργειες που έγιναν για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Επιπλέον αναδείχτηκαν τα προβλήματα που βιώνουν οι συνάδελφοι τα οποία εκκρεμούν και για την ώρα δεν έχουν δρομολογηθεί λύσεις.

Στην ημερίδα δόθηκε για πρώτη φορά στους συναδέλφους βήμα να εκφράσουν ελεύθερα τις πραγματικές συνθήκες σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία τους. Κυρίαρχα προβλήματα τα οποία αναδείχτηκαν από μεγάλη μερίδα συναδέλφων είναι η απουσία ιατρών εργασίας σε καθημερινή βάση σε κτίρια με μεγάλο πλήθος εργαζομένων, η μη παροχή πόσιμου νερού, η απουσία μετρήσεων ακτινοβολίας, ελαττωματικός εξοπλισμός ο οποίος χρήζει αντικατάστασης (π.χ. σκάλες, πέδιλα), οι ελλιπείς συνθήκες κλιματισμού σε αρκετούς χώρους (π.χ. τηλεφωνικά κέντρα), η αδυναμία επικοινωνίας αρκετών Ε.Υ.Α.Ε. με τον τεχνικό εργασίας και τον ιατρό ασφαλείας, κλπ. Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ έχουν βελτιωθεί απομένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Μόνος τρόπος να γίνουν είναι η μαζικό συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 27/04/2017 για την ανάδειξη νέων Ε.Υ.Α.Ε.

Η ΟΜΕ–ΟΤΕ θα συνεχίσει στο δρόμο της τεκμηρίωσης και της ενημέρωσης των συναδέλφων μέσα από ημερίδες και άλλες δράσεις που θα ακολουθήσoυν, γιατί η Υγεία και η Ασφάλεια της Εργασίας, για εμάς είναι πρωταρχική μας προτεραιότητα.

Αθήνα 24-03-2017

Advertisements

Comments are closed.