23/03/2017 ΠΟΕΔΗΝ (Νοσοκομείο Ζακύνθου η αίθουσα Μαίευσης θα παραμείνει κλειστή #ergnews)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων

Νοσοκομείο Ζακύνθου •

• Η Αίθουσα Μαίευσης ΘΑ παραμείνει Κλειστή

• Τα χειρουργεία ΘΑ λειτουργούν ΜΕ φορητές μπουκάλες αερίων Σαν ΝΑ πρόκειται ΓΙΑ Νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης.

• Δεν θα μάθουμε ποτέ τα αίτια του θανάτου της τραγικής γυναίκας που έχασε τη ζωή της από μετεγχειρητικές επιπλοκές .

• Μένουμε άφωνοι από το πανηγυρικό διάγγελμα του κου Πολάκη .

• Έκρυψαν το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ που σας κοινοποιούμε που είχαν στα χέρια τους από 06/03/2017, για να ανοίξουν την αίθουσα μαίευσης για χειρουργεία που είναι γεμάτη Νοσοκομειακά μικρόβια , αδιαφορώντας για τους ασθενείς που θα προσβληθούν και θα κινδυνέψουν να χάσουν τη ζωή τους .

Τρεισήμισι μήνες τώρα ένα ολόκληρο νησί δεν έχει χειρουργείο , δεν έχει Νοσοκομείο και πλησιάζει η τουριστική περίοδος. Τρεισήμισι μήνες και ακόμη δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα για τα αίτια που προκάλεσαν σε 5 ασθενείς σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές από εγχειρήσεις ρουτίνας, εκ των οποίων η μία γυναίκα έχασε τη ζωή της .

Δεν θα εκδοθεί ποτέ πόρισμα, δεν θα μάθουμε ποτέ από τι πέθανε η τραγική γυναίκα , αφού συντονίστρια της επιτροπής διορίστηκε από τον κο Πολάκη η καθηγήτρια αναισθησιολογίας κα Καραπαναγιώτου , σύζυγος Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι είναι η ίδια, η οποία είχε αναλάβει την ΕΔΕ για να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου του ανήλικου κοριτσιού στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης από βρογχόσπασμο . Που ακόμη τα περιμένουμε.

Ο κος Πολάκης με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ πήραν απόφαση να ανοίξουν άρον – άρον τα χειρουργεία και την αίθουσα Μαίευσης του νοσοκομείου για να δώσουν πανηγυρικό τόνο στην χθεσινή του επίσκεψη .

Έκρυψαν από τους γιατρούς και τους πολίτες της Ζακύνθου 2 σημαντικά στοιχεία.

1) τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΚΕΕΛΠΝΟ που βεβαιώνουν ότι η αίθουσα μαίευσης είναι γεμάτη νοσοκομειακά μικρόβια . Ευτυχώς οι γιατροί δεν άκουσαν τον κο Πολάκη και την Διοίκηση του Νοσοκομείου και δεν έκαναν τοκετούς (φυσιολογικούς ή καισαρικές) ή έκτακτα χειρουργεία. Εάν το είχαν κάνει θα είχαμε θρηνήσει πολλά θύματα από νοσοκομειακές λοιμώξεις . Μάλιστα τα αποτελέσματα των ελέγχων συνοδεύονταν από γνωμοδότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι είναι επικίνδυνη η λειτουργία της αίθουσας μαίευσης επειδή αποικίζεται από δεκάδες νοσοκομειακά μικρόβια , η οποία γνωμοδότηση δεν εμφανίστηκε στους γιατρούς του Νοσοκομείου και στους πολίτες της Ζακύνθου .

2) Έκρυψαν υπόμνημα του επιστημονικού συμβουλίου και των γιατρών, που κοινοποιήθηκε και στην εισαγγελία Ζακύνθου με το οποίο ζητούσαν για να ανοίξουν τα χειρουργεία να εκδοθεί το πόρισμα για τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών και τον θάνατο της γυναίκας και καθώς επίσης να υπάρξει πιστοποιητικό ασφαλείας των αερίων της κεντρικής παροχής των χειρουργείων, δείχνοντας ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να προήλθαν από βλάβη και διαρροή αερίων . Τελικά στην σύσκεψη που έγινε στο Νοσοκομείο υπό τον κο Πολάκη , ευτυχώς πέρασε η άποψη των γιατρών και του επιστημονικού συμβουλίου ότι η αίθουσα μαίευσης θα παραμείνει κλειστή έως ότου αποστειρωθεί από τα νοσοκομειακά μικρόβια και εκδοθούν τα σχετικά αποτελέσματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι είναι ασφαλής και αποστειρωμένη .

Επίσης εισακούστηκαν οι γιατροί να λειτουργήσουν τα χειρουργεία σταδιακά με φορητές μπουκάλες αερίων έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας για την κεντρική παροχή αερίων του χειρουργείου . Ταυτόχρονα ζήτησαν την άμεση έκδοση του πορίσματος για τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών . Δεν κατανοούμε το πανηγυρικό διάγγελμα του κο Πολάκη αμέσως μετά τη σύσκεψη αφού το Νοσοκομείο Ζακύνθου , τρεισήμισι μήνες μετά το κλείσιμο των χειρουργείων θα χειρουργεί με φορητές μπουκάλες αερίων σαν να πρόκειται σε νοσοκομείο που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη .

Ο κος Πολάκης, η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου, αν και πάνω από την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών έβαλαν το κομματικό συμφέρον, ευτυχώς οι γιατροί του Νοσοκομείου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων .

Ο κος Πολάκης δεν έχει τσίπα επάνω του καθότι επισκέφτηκε το Νοσοκομείο της Ζακύνθου χωρίς να κρατάει μαζί του το πόρισμα για τις αιτίες των μετεγχειρητικών επιπλοκών 5 ασθενών, χωρίς να ζητήσει ούτε μία συγνώμη, από τους συγγενείς της τραγικής γυναίκας που έχασε τζάμπα τη ζωή της .
Μένουμε άφωνοι !!!

Σας κοινοποιούμε το πόρισμα των δύο γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ με τα συμπεράσματα των περιβαλλοντικών και εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποίησαν στην αίθουσα Μαίευσης .

Προκύπτει ότι κατόπιν της ολοκλήρωσης των μικροβιολογικών εξετάσεων των περιβαλλοντικών δειγμάτων που ελήφθησαν από τις άψυχες επιφάνειες των χειρουργικών αιθουσών του Γ.Ν. Ζακύνθου στις 7-9 / 2/2017 σας διαβιβάζουμε τα αποτελέσματα με τα ακόλουθα σχόλια.

1. Από τις καλλιέργειες που πάρθηκαν από τις αίθουσες της χειρουργικής και της ορθοπεδικής μετά από τελικό καθαρισμό στις 02.09.2017 δεν απομονώθηκαν αξιολογήσιμοι παθογόνοι μικροοργανισμοί ή μύκητες.

2. Από τις καλλιέργειες που πάρθηκαν από την αίθουσα μαίευσης μετά από ενδιάμεσο καθαρισμό στις 02/07/2017 απομονώθηκαν αποικίες σταφυλόκοκκων (κοαγκουλάση αρνητικών – CNS) που αποτελούν βακτήρια που αποικίζουν το δέρμα, αποτελούν συνήθη παθογόνα που επιμολύνουν το άψυχο Νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι επιφάνειες από τις οποίες απομονώθηκαν οι μικροοργανισμοί ήταν κρίσιμης σημασίας και ήταν τα κύρια και βοηθητικά τροχήλατα εργαλειοδοσίας .

3. Από τις επαναληπτικές καλλιέργειες που πάρθηκαν από την αίθουσα της μαίευσης μετά από τελικό καθαρισμό απομονώθηκαν από τις ίδιες επιφάνειες ξανά σταφυλόκοκκοι (κοαγκουλάση αρνητικοί CNS) αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό καθώς και μια αποικία χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου .

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι τα απολυμαντικά χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των χειρουργικών αιθουσών , είναι γενικά αποτελεσματικά έναντι των συγκεκριμένων παθογόνων αλλά χρειάζεται πιο επισταμένη καθαριότητα όσον αφορά τις επιφάνειες της αίθουσας της μαίευσης σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ .

Η επιμόλυνση των άψυχων επιφανειών, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ενοχοποιηθεί για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του προσωπικού (χειρουργική και αναισθησιολογική ομάδα) στον ασθενή. Για αυτόν τον λόγο, εκτός από την καθαριότητα του περιβάλλοντος μέγιστη σημασία έχει η εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων υγιεινής (υγιεινή χεριών, αντισηψία χειρουργικού πεδίου, διαχείριση ενδοφλέβιων φαρμάκων κ.α.) που αφορούν τον χώρο του χειρουργείου.

Το πόρισμα το είχε στα χέρια της η επιτροπή και η Διοίκηση του Νοσοκομείου 03.06.2017 όπως προκύπτει από την ημερομηνία και ώρα παράδοσης του e-mail. Παρά ταύτα 03/07/2017 πήραν απόφαση να ανοίξει η αίθουσα μαίευσης για τις γυναίκες και τα έκτακτα χειρουργεία .

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι !!!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

ΑΘΗΝΑ 23/3/2017

Advertisements

Comments are closed.