22/03/2017 ΣΕ στην Ενέργεια Αττικής Βοιωτίας Εύβοιας Κορινθίας (Για τις εξελίξεις στην ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ #ergnews)

Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής Βοιωτίας Εύβοιας Κορινθίας

Για τις εξελίξεις στην ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Συνάδελφοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες,

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα σας για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Καταγγέλλουμε τη στάση της διοίκησης της εταιρίας που συνεχίζει προκλητικά να τρομοκρατεί, χθες, με την επιβολή ατομικής σύμβασης εργασίας και την περικοπή  13ου – 14ου μισθού, και σήμερα, με πράξη αντεκδίκησης, που μεταβάλει αυθαίρετα το ωράριο εργασίας αυξάνοντάς το κατά 30’ λεπτά για όποιον τολμά να τρώει το μεσημέρι!!! Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της εταιρίας, που συνδιαλέγεται αυταρχικά με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καταστρατηγώντας κάθε συνδικαλιστική ελευθερία. Αυτό, συνάδελφοι, είναι το πραγματικό πρόσωπο  της διοίκησης, η οποία προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων της, δε διστάζει να επιτεθεί χωρίς κανένα πρόσχημα σε όποια δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει.

Η επιλογή της διοίκησης της εταιρίας να απασχολεί τους νεοπροσληφθέντες του ΑΣΕΠ με ατομικές συμβάσεις, με εξαιρετικά δυσμενείς όρους, αποδεικνύει ότι οι αντεργατικοί νόμοι, που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια, φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, με αντίτιμο το πετσόκομμα των δικών μας δικαιωμάτων και μισθών. Γι’ αυτό το λόγο κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ αξιώνουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα της «εργασιακής ευελιξίας», με τρομοκρατία του τύπου: «αν δεν σου αρέσει, παραιτήσου. Υπάρχουν χιλιάδες για τη θέση σου».

Συνάδελφοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στεκόμαστε στο πλευρό σας και σας καλούμε να αντιπαλέψετε την τρομοκρατία και οργανωμένα να διεκδικήσετε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στην Ελλάδα, με την εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας και την επέκτασή της, δεκαπλασιάστηκαν σχεδόν οι επιχειρησιακές συμβάσεις από 130 το 2012 στις 1.300 σήμερα, ενώ την πενταετία 2009 – 2014 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 26,3%. Την ίδια ώρα οι βιομήχανοι πληρώνουν 10 φορές λιγότερο την τιμή της MWh από τα νοικοκυριά, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες λόγω των ανατιμήσεων.

Συνάδελφοι, οι εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ραγδαίες και αρνητικές για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η ολοκλήρωση της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του κλάδου υλοποιείται ικανοποιώντας την απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων να ελέγξουν την παραγωγή και την εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το σχέδιο είναι ενταγμένες και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πώληση μονάδων-θυγατρικών του ομίλου της ΔΕΗ όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης. Σε αυτό το σχέδιο είναι ενταγμένες και οι κατευθύνσεις για παραχώρηση του 50% του μεριδίου της στην παραγωγή και την εμπορία, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που έχει ολοκληρωθεί, η συνέχεια που έπεται με το ΔΕΔΔΗΕ.  Χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται εδώ απλά για το ξεπούλημα δήθεν του «δημόσιου πλούτου», της «δημόσιας ΔΕΗ» σε ιδιώτες.  Η ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, βασικός της στόχος είναι η κερδοφορία των μετόχων της. Οι εξελίξεις αφορούν συνολικά την ανάγκη σήμερα των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου για αύξηση της κερδοφορίας τους και στα πλαίσια αυτά διεξάγεται διαπάλη, ανταγωνισμοί, κάποιοι θα κερδίζουν περισσότερο, κάποιοι λιγότερο ενώ και κάποιοι θα χάσουν. Το μόνο σίγουρο είναι οτι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι όλων των εταιρειών του κλάδου θα βγαίνουν χαμένοι, όσο δεν παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, όσο δεν αγωνίζονται συντονισμένα και ενιαία για τα προβλήματά τους που είναι κοινά. Το δικό σας παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό στον κλάδο μας. Η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνολική, στη διαπραγμάτευση κουαρτέτο-κυβέρνηση συζητάνε την κατάργηση των ΣΣΕ, τη θέσπιση του λοκ άουτ, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, μείωση του αφορολόγητου για τους εργαζόμενους, αύξηση των εισφορών των εργαζομένων με ταυτόχρονη έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές. Η εξέλιξη με την πρόσληψη εισπρακτικής εταιρείας και την παραχώρηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε funds για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης και επιβεβαιώνει ότι η ενέργεια είναι εμπόρευμα για όποιον έχει να πληρώσει.

Οι εξελίξεις και στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες υλοποιούν στην πράξη την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ακόμα και σε χώρους που παραδοσιακά διέπονταν από αυτές. Δεν αποτελούν τυχαία εξέλιξη, είναι επιλογή της Διοίκησης της ΔΕΗ ώστε με «λαγό» την θυγατρική να τελειώνουν με δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων συνολικά στον Όμιλο.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από εργαζομένους σε εργολαβικούς ή ενοικιαζόμενο προσωπικό, π.χ. απληρωσιά και εργατικά ατυχήματα, αφού τα μέτρα ασφαλείας «ξεχνιούνται» μπροστά στην εντατικοποίηση της εργασίας όπως με τους συναδέλφους μας στην εταιρεία ΤΟΞΟΤΗ (έργα ΔΕΔΔΗΕ), όπου σταθερά ο εργοδότης τους έχει μέσα αρκετούς μήνες. Οι εργαζόμενοι εκεί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες για τα δεδουλευμένα τους.

Συνάδελφοι, αποτελεί υποκρισία η στάση της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ σχετικά με τις εξελίξεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Έως σήμερα όλες οι εξελίξεις στον όμιλο, δηλαδή το σπάσιμο της εταιρίας, η ιδιωτικοποίησή (με την γενίκευση της εργολαβίας), και η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας σε αυτές (εργολαβικοί, συμβασιούχοι κ.α.), έχουν την υπογραφή της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ και των πρωτοβάθμιων σωματείων της. Οι συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ το 2012 και το 2015 επιτρέπουν στον εργοδότη να προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους ή για σπουδαίο λόγο. Η ΓΕΝΟΠ είχε σπεύσει να προπαγανδίσει απροκάλυπτα το ενδεχόμενο των απολύσεων για τη σωτηρία της Επιχείρησης, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα όρια ηλικίας. Αυτό είναι το πρόσωπο της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, δηλαδή του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για το ρόλο της.

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας σας καλεί να μη δεχτείτε καμία έκπτωση στα δικαιώματά σας. Πρέπει και μπορείτε να αγωνιστείτε ώστε να μην περάσει το σχέδιο της διοίκησης. Στην τρομοκρατία τους να αντιτάξουμε την οργάνωσή μας σε επίπεδο κλάδου.

Σας καλούμε να οργανωθείτε στο Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας και να συντονίσουμε τη δράση μας ταξικά, με τους υπόλοιπους εργαζομένους στον κλάδο για κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση.

22/03/2017

Advertisements

Comments are closed.