21/03/2017 ΦΣ Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ (Απόφαση Γενικής Συνέλευσης #GrEdu #katasxeseis #ergnews)

Φοιτητικός Σύλλογος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Το τελευταίο διάστημα στην καθημερινότητά μας φαίνεται να διευρύνεται μια ολοένα και αυξανόμενη τάση “κοινωνικής ανοσίας”, μια δηλαδή, ταυτόχρονη εμπέδωση του βαθέματος της κρίσης και αδυναμίας πολιτικού ξεπεράσματός της, δείχνοντας την επιτακτικότητα μιας απάντησης από τη νεολαία, τον κόσμο της εργασίας, και συνολικά τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Συνεχή παραδείγματα στους κοινωνικούς μας χώρους αποδεικνύουν ότι κανένα παιχνίδι δεν έχει χαθεί και καθημερινοί αγώνες «σπάνε» στην πράξη την απογοήτευση και την ηττοπάθεια. Μετά και την τελευταία Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας που πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και να εντείνουμε τον αγώνα μας μέσω των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και της συλλογικής μας πάλης. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολόπλευρη και ολόπλευρα πρέπει να απαντήσουμε. Το δρόμο τον έδειξαν ήδη οι καθαρίστριες με τον γενναίο αγώνα τους στον οποίο βρεθήκαμε δίπλα τους.

Η επίθεση στον κόσμο της εργασίας συνεχίζεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναβάζει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους, τους συνταξιούχουςσε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημοσιονομικός κόφτης, νέα μείωση του αφορολόγητου, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα, κατεδάφιση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων απέμειναν, επέκταση της ελαστικής εργασίας και με νέες ακόμα πιο εκμεταλλευτικές μορφές – μαθητεία, απελευθέρωση των απολύσεων, περικοπές και αλλαγή του χαρακτήρα του επιδόματος ανεργίας, προετοιμασία χιλιάδων απολύσεων συμβασιούχων, νέες ιδιωτικοποιήσεις είναι μόνο κάποια από τα μέτρα που έρχονται με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Ουσιαστικά προετοιμάζεται ένα νέο μνημόνιο διαρκείας με επιβολή μόνιμου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 7 δις κάθε χρόνο. Έτσι, η κυβέρνηση έρχεται να εδραίωσει τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, τις επισφαλείς και ελαστικές σχέσεις εργασίας,την ανεργία και να αναίρεσει κεκτημένα του εργατικού κινήματος, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν αποκτηθεί με αγώνες, όλα αυτά φορώντας το προσωπείο της ‘αριστεράς’. Και ενώ τα παραπάνω όλοι αναγνωρίζουμε και βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αρνείται, αλλά και δεν μπορεί, να πάρει θέση και να απαντήσει σε αυτή την επίθεση.Είναι η ώρα να προετοιμάσουμε τη ρήξη συνολικά με αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα προ λίγων ημερών, το Ελληνικό κράτος πήρε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 183 εκ. για τον “εξορθολογισμό” της εκπαίδευσης. Η κίνηση αυτή θα παρουσιαστεί από πλευράς κοινοβουλευτικού μπλοκ και τους διάφορους νεοφιλελέδες ως μια σωτήρια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση της διαλυμένης Ελληνικής παιδείας. Είναι όμως στη πραγματικότητα μια δωρεά της Ε.Ε.; Μπορεί ένας οικονομικός μηχανισμός απλά να χαρίσει χρήματα; Τα λεφτά αυτά θα οδηγηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών (εστίες, σίτιση, υλικά); Η απάντηση για μας είναι ξεκάθαρα όχι. Τα προηγούμενα χρόνια πανεπιστήμια και σχολεία βυθίστηκαν στο βούρκο της χρεοκοπίας και τη διάλυση. Τώρα ήρθε η ώρα να εμφανιστεί σαν “αγίασμα” η επιχειρηματικοποιησή τους. Έτσι λοιπόν για να μην τρέφουμε αυταπάτες, η Ε.Ε. θα κατευθύνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σε μια τροχιά βίαιης επιχειρηματικοποίησης της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παιδείας, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις αποφάσεις της συνόδου των πρυτάνεων όπως φαίνεται και από την τοποθέτηση για μείωση εισακτέων κατά 50%. Όσο η οικονομική εξαθλίωση γίνεται μέρος όλο και περισσότερων οικογενειών τόσο οι ταξικοί φραγμοί σκληραίνουν για τις σπουδές των νέων αφού με την μείωση των εισακτέων, τα πανεπιστήμια θα υποδέχονται μόνο όσους είναι οικονομικά «δυνατοί» να ανταποκριθουν στις οικονομικές ανάγκες των σπουδών(φροντιστήρια, μετεγκατάσταση σε νέες πόλεις κατοικίας κλπ). Αντίστοιχα, πάλι με απόφαση της συνόδου πρυτάνεων, προχωράει και η συγκρότηση περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία είναι ο διάδοχος των συμβουλίων ιδρύματος και αφορούν περισσότερα από ένα ιδρύματα της ίδιας περιφέρειας. Θα αποτελούνται από κάποιους μεγαλοκαθηγητάδες και από επίσημα εκπροσώπους του βιομηχανικού κλάδου. Ως στόχο θα έχει την όσο καλύτερη εφαρμογή των εκπαιδευτικών νόμων και την ταχεία και καθολική εναρμόνιση των ιδρυμάτων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η κυβέρνηση βάζει μπάρες στα ΜΜΜ και θεσπίζει το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πρόκειται για ένα μέτρο που ξεκάθαρα δεν αποσκοπεί στην εύρεση πόρων μέσω των εισιτηρίων που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των μετακινήσεων μας. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί στο να γίνουν τα ΜΜΜ μια δελεαστική επένδυση προς ιδιωτική εκμετάλλευση, κάτι που όπως έχουν δείξει πάμπολλα παραδείγματα θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση των εισιτηρίων, όπως άλλωστε γίνεται όταν ένα δημόσιο αγαθό ιδιωτικοποιείται και τελικά τον αποκλεισμό από αυτά όσων δεν μπορούν να πληρώνουν τόσα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή να δοθούν τόσα εκατομμύρια σε τέτοιες υποδομές αποκλεισμού και καταστολής της ελεύθερης μετακίνησης, όταν με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να συντηρηθεί, να βελτιωθεί και να αυξηθεί ο στόλος του ΟΑΣΑ παρέχοντας ταυτόχρονα δωρεάν μετακίνηση για κάθε πολίτη.

Ως αποκορύφωμα των παραπάνω επιθέσεων, βιώσαμε τον τελευταίο καιρό τις ακόμα πιο άμεσες επιθέσεις του κράτους και των εμπροσθοφυλακών του. Είδαμε την εισβολή των ΜΑΤ ξημερώματα σαν τους κλέφτες σε μια σειρά καταλήψεων και χώρους στέγασης προσφύγων, επιθέσεις “στρατού” επιχειρηματιών να επιτίθενται σε κοινωνικό χώρο που υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο της περιοχής του. Είδαμε φασιστικές ομάδες να αλωνίζουν ακόμα και μέσα στο ΕΜΠ, με τα συνθήματά τους να εμφανίζονται σε σειρά σχολών (και στην δική μας), να εισβάλλουν σε στέκια σχημάτων και να προκαλούν καταστροφές. Τέλος, είδαμε γνωστό φασίστα καθηγητή στην Πάντειο να τραμπουκίζει φοιτητή και εν τέλει να φέρνει την Αστυνομία να τον συλλάβει εντός του Πανεπιστημίου, σπάζοντας το άσυλο.

Απέναντι και κόντρα σε όλα αυτά, πρέπει κι εμείς, ως σύλλογος να δώσουμε την δική μας μάχη για αυτά που μας ετοιμάζουν για το μέλλον μας. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε μια σειρά σχολών  του ΕΜΠ αλλά και σε όλη την Ελλάδα αυτήν την περίοδο προτείνονται και εγκρίνονται αλλάγες στα προγράμματα σπουδών. Η κατεύθυνση των νόμων και της αναδιάρθρωσης προφανώς συσχετίζεται με της ανάγκες της παραγωγής. Οι τελευταίες βέβαια δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται με αυτές των φοιτητών/αποφοίτων, πόσο μάλλον διαρκώς να προσπαθούν να παρουσιαστούν ως «δικές μας», ως ωφέλιμες αλλαγές που θα μας συνδέσουν με την αγορά εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα, μας μετατρέπουν σε ένα πιο ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό. Χαρακτηριστικά, βλέπουμε μια εντεινόμενη προσπάθεια μείωσης των μαθημάτων κορμού με ταυτόχρονη αύξηση των μαθημάτων κατευθύνσεων. Βλέπουμε στην σχολή μας την πολύ συγκεκριμένη στάση σχετικά με το κομμάτι της Γεωπληροφορικής και του πως θα διαμορφώνεται ο μηχανικός Γεωπληροφορικής ακόμη και μέσω του τίτλου της σχολής. Πρόκειται για μια πλήρως μεθοδευμένη πρακτική που καταλήγει ουσιαστικά στην διάσπαση του ενιαίου πτυχίου, μέσω της δημιουργίας του πολλαπλού προφίλ του Τοπογράφου Μηχανικού. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και σε άλλες σχολές με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Πολιτικούς Μηχανικούς, οι οποίοι με συνεχόμενες Γ.Σ. έχουν επιλέξει να αντιδράσουν σε αυτό με επαναλαμβανόμενες καταλήψεις, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις κλπ.

Επίσης, με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου είναι σημαντικό να εξετάσουμε ξανά τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την πρακτική άσκηση και να ορίσουμε τους όρους με τους οποίους εμείς θέλουμε να διεξάγεται. Οι μεγάλες γεωδαιτικές ασκήσεις είναι η πρακτική άσκηση που γίνεται στα πλαίσια του 6ου εξαμήνου. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές πηγαίνουν σε ένα ακριτικό νησί για 20 μέρες και εργάζονται σε πραγματικές συνθήκες για την κατασκευή τοπογραφικών διαγραμμάτων. Τα διαγράμματα αυτά χρησιμοποιούνται μετά από τον δήμο για ότι χρειαστεί. Πέρσι οι φοιτητές πληρώθηκαν 300€ (από 600€) και μάλιστα μετά από το τέλος της πρακτικής αναγκάζοντας τους φοιτητές να βάλουν 300€ από την τσέπη τους κατά τη διάρκεια των γεωδαιτικών. Όσο για τον μισθό της εργασίας αυτός ουσιαστικά μηδενίστηκε με τα χρήματα να φτάνουν ίσα ίσα να καλύψουν τις ανάγκες στο νησί. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετοί να μην μπορούν να τις παρακολουθήσουν καθώς δεν μπορούσαν να διαθέσουν τόσα χρήματα από την τσέπη τους για την επιβίωσή τους στο νησί. Ένα παρόμοιο σκηνικό βλέπουμε να στήνεται και φέτος, με τους υπεύθυνους καθηγητές του μαθήματος – αν και τέλος Μάρτη πλέον με τις δηλώσεις μαθημάτων να έχουν ήδη κλείσει – να μην έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι φετινές γεωδαιτικές. Αφήνουν πλέον ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι οι γεωδαιτικές δεν είναι για τους φοιτητές εκείνους που στην απόφασή τους για το αν θα τις δηλώσουν παίζουν κύριο ρόλο οι όροι με τους οποίους θα διεξαχθούν. Το επιχείρημα ότι δεν έχουμε λεφτά να σας δώσουμε καταρρίπτεται αν δούμε πόσα χρήματα δίνονται από τη σχολή μας και το ΕΜΠ για ανακαινίσεις, ερευνητικά κτλ. Είναι στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης το κόψιμο χρημάτων από την παιδεία, την ώρα που δίνονται εκατομμύρια για εξοπλισμούς αλλά και εντός των ΑΕΙ για ερευνητικά προγράμματα (μόνο αυτά βέβαια που αποφέρουν κέρδος σε επιχειρήσεις). Θεωρία και πράξη (μαθήματα Γεωδαισίας και πρακτική) πρέπει να είναι ενιαία και να εντάσσονται στην κύρια εκπαιδευτική διαδικασία και όχι μια ξεκομμένη πρακτική για λίγους και εκλεκτούς που θα παράγει κέρδος στις πλάτες μας για κάποιους άλλους.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε πως η γνώση είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι διαθέσιμο προς όλους και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Η παιδεία για μας δεν αποτελεί το «μέσο» για την εξεύρεση δουλειάς αλλά μια συνολικότερη ανάγκη. Χρειαζόμαστε την παιδεία ως ένα από τα μέσα για απελευθέρωση από κάθε αποξένωση, καταπίεση και εξουσία και όχι για να γίνουμε αποτελεσματικά εξαρτήματα της καπιταλιστικής παραγωγής και των προοδευτικών παραλλαγών της!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Ζωή με αξιοπρέπεια! Σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και με το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ, έξοδος από τους ολοκληρωτικούς μηχανισμούς του. Κατάργηση των μνημονιακών νόμων και όλων των αντεργατικών μέτρων. Διαγραφή του χρέους τώρα!
 • Δουλειά με αξιοπρέπεια! Λιγότερη δουλειά – μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κατάργηση του συμφώνου πρώτης απασχόλησης. Πτυχίο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς και με πλήρη ιατροφαρμακευτική δωρεάν δημόσια περίθαλψη.
 • Δικαίωμα στη μόρφωση για όλους! Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς. Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητών.
 • Καμία διάσπαση του ενιαίου πτυχίου. Καμία σκλήρυνση των όρων φοίτησης και αντιδραστικών αλλαγών του προγράμματος σπουδών. Εξεταστική 4 εβδομάδων και επί πτυχίω εξεταστικές χωρίς προαπαιτούμενο αριθμό μαθημάτων. Καμιά εντατικοποίηση των σπουδών.
 • Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων – όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις. Καμία σκέψη για δίδακτρα. Φοιτητικός-εργατικός έλεγχος εντός του πανεπιστημίου με βάση τις συλλογικές αποφάσεις μας!
 • Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου – απειθαρχία στη συνθήκη της Μπολόνια! Αύξηση των ορίων δήλωσης μαθημάτων – πτυχιακές εξεταστικές.
 • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των σχολών μας! Επιστροφή των κλεμμένων του PSI. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας! Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για σίτιση / στέγαση / συγγράμματα / συγκοινωνίες.
 • Άμεση ανέγερση νέων εστιών! Καμία επιβολή ενοικίου ή ανέγερση ιδιωτικών εστιών. Επίδομα στέγασης σε όσους φοιτητές από την επαρχία μένουν εκτός εστιών. Αποδοχή φοιτητών με αποκλειστικά κοινωνικά κριτήρια. Μπλοκάρουμε την εφαρμογή του νέου εσωτερικού κανονισμού στις εστίες
 • Πλήρη επαναφορά του ασύλου! Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους εργασίας. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους. Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ/ΔΕΛΤΑ/ΔΙΑΣ/ΟΠΚΕ!
 • Πάλη για συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού.
 • Ισότιμη συνεργασία των λαών. Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Έξω το ΝΑΤΟ. Να κλείσει η βάση της Σούδας

 

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 • Συμμετοχή στην Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας την Τετάρτη 22/3 στις 11:00 με κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα.
 • Κινητοποίηση για το ζήτημα των Μ.Γ.Α. ΙΙ στο γραφείο των υπεύθυνων καθηγητών την Πέμπτη 23/3 και ώρα 12:30
 • Παρέμβαση στα Μ.Μ.Μ. της Πολυτεχνειούπολης την Πέμπτη 30/3 και κάλεσμα στους άλλους φοιτητικούς συλλόγους για κοινή δράση
 • Συμμετοχή στη σύσκεψη που έχει καλέσει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών την Πέμπτη 23/3 στις 18:30 για το ασφαλιστικό και τα μπλοκάκια
 • Στήριξη των αποφάσεων του Φ.Σ. Πολιτικών Μηχανικών και των δράσεων που έχει αποφασίσει.
 • Δε συμμετέχουμε και μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για διεξαγωγή του διαλόγου για τη παιδεία από πλευράς υπουργείου
 • Στήριξη στις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς
 • Συμμετέχουμε και συνδιοργανώνουμε μαζί με άλλους Φ.Σ. δράσεις για το ζήτημα των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, απέναντι στο όργιο καταστολής του τελευταίου διαστήματος

 

 

Η Γενική Συνέλευση

21/03/2017

Advertisements

Comments are closed.