23/06/2016 ΣΕ στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης Βορείου Ελλάδος (Καταστατικ #GrEdu #ergnews)

Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης Βορείου Ελλάδος

Eνημερωτική Ανακοίνωση

του Δ.Σ. του ΣΕΦΙΕ για καταστατική συνέλευση

Α. Πολιτική Κατάσταση

Συνάδελφοι – ισσες
Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ αρνητικές εξελίξεις για το λαό μας. Η ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου, συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Ε.Ε., εργοδοσίας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μετά το ασφαλιστικό, το φορολογικό που τσακίζουν τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων, μετά τον νέο αναπτυξιακό νόμο που χαρίζει και δίνει ζεστό κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο, σειρά παίρνουν για το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και η επικείμενη αλλαγή επί του αντιδραστικότερου, του συνδικαλιστικού νόμου. Αλήθεια για ποιόν ανάπτυξη; Εννοείται για το κεφάλαιο, και την εργοδοσία. Και όλα αυτά πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων. Μία ανταγωνιστικότητα που όλοι πίνουν νερό στο όνομά της από τα πολιτικά κόμματα του αστικού μπλόκ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΧΑ) μέχρι τα συνδικαλιστικά στηρίγματα τους και οι παρατάξεις τους σε όλα τα σωματεία , ομοσπονδίες εργατικά κέντρα σε όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ανάπτυξη + ανταγωνιστικότητα = ερείπια για τα εργατικά Λαϊκά δικαιώματα. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ο ριζικά άλλος δρόμος της Λαϊκής Εξουσίας ως η μόνη ρεαλιστική λύση για την διέξοδο από την κρίση για την χώρα μας από τη σκοπιά των εργαζομένων. Μόνο που αυτό χρειάζεται οργανωμένο μαζικό αγώνα, ταξικά προσανατολισμένο με ισχυροποίηση μίας μεγάλης Λαϊκής Συμμαχίας.

Β. Κατάσταση στον κλάδο

Συνάδελφοι –ισσες,
εδώ και περίπου 4 χρόνια μετά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ο χώρος των φροντιστηρίων είναι μία «εργασιακή ζούγκλα» ένα «σύγχρονο δουλεμπόριο», όπου οι εργοδότες αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει, την εργασιακή ανασφάλεια της εποχιακής εργασίας, την τρομοκρατία, τις απολύσεις, την απληρωσιά, τα προγράμματα απασχόλησης, τα υποτιμημένα ένσημα, την εργασία με μπλοκάκι, την τζάμπα εργασία σε πολλές περιπτώσεις, κάθε λογής λογιστική απάτη σε βάρος των εργαζομένων, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα «σιγής νεκροταφείου».

Σε όλους τους χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «βασιλεύει» το ίδιο βάρβαρο εργασιακό καθεστώς. Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα Ιδιωτικά ΙΕΚ, στα πανεπιστημιακά φροντιστήρια, σε κάθε είδους χώρο ιδιωτικής εκπαίδευσης βιώνουν την απληρωσιά, το άθλιο ωρομίσθιο των 3-6 ευρώ, κάθε είδους εργασιακή παρανομία μέσα από τους όρους των ατομικών συμβάσεων που υπογράφουν με το φόβο της απόλυσης. Είναι σαφές ότι όλος ο χώρος της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που αριθμεί περίπου 5000 εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στον νομό, είναι ένας χώρος εργασιακού Μεσαίωνα.

Γ. Τι κάνουμε; Άπλωμα και Διεύρυνση του Σωματείου

Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι η επίθεση της εργοδοσίας είναι ενιαία σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Είναι επιτακτική και η ανάγκη για ενιαία απάντηση των εργαζομένων.

Σήμερα είναι πλέον ώριμη η ανάγκη το σωματείο να αγκαλιάσει και άλλους συναδέλφους πέρα από τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξενόγλωσσων.

Γιατί πρέπει το σωματείο να προχωρήσει σε καταστατικές αλλαγές;

1ον όπως είπαμε η επίθεση των αφεντικών στα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου είναι ενιαία σε όλους τους συναδέλφους του κλάδου. Το ωρομίσθιο η ατομική σύμβαση οι άθλιοι όροι τους, η απληρωσιά είναι κοινός τόπος για όλους του εκπαιδευτικούς. Επομένως πρέπει και η απάντηση των εργαζόμενων να είναι ενιαία και ένα πρώτο βήμα είναι η συσπείρωση τους σε ένα ενιαίο σωματείο που να καλύπτει συνδικαλιστικά όλους.

2ον Η όποια επίθεση της εργοδοσίας είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί από ένα ενιαίο σωματείο με ταξικό προσανατολισμό παρά από μία πολυδιάσπαση συντεχνιακών σωματείων κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στις σημερινές συνθήκες της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου.

3ον Η πάλη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση εργασίας διευκολύνεται όταν αυτή πραγματοποιείται με την συμμετοχή εκατοντάδων συνάδελφων κάτω από την καθοδήγηση ενός ενιαίου ταξικά προσανατολισμένου σωματείου που να καλύπτει συνδικαλιστικά όλες τις ειδικότητες.

4ον Αποτελεί συμβολή στην ενότητα της εργατικής τάξης και συνολικά των εργαζομένων στην πάλη τους ενάντια στην ολομέτωπη και ενιαία επίθεση του κεφαλαίου.

5ον Βοηθά στην συνειδητοποίηση και απόκτηση εκ μέρους των εργαζομένων ενιαίας αντίληψης για την επίθεση στα δικαιώματα τους , να κατανοούν ότι τα ταξικά τους συμφέροντα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά των εργοδοτών τους.

Δ. Βασικές Καταστατικές Αλλαγές που προτείνονται

Κρίναμε σαν Δ.Σ., ότι στις σημερινές συνθήκες η διεύρυνση του σωματείου ως ενιαίου ομοιοεπαγγελματικού στον κλάδο αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για την προώθηση όλων των παραπάνω στόχων. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

1ον Ο σύλλογος να μετατραπεί σε σωματείο ώστε και τυπικά να καλύπτει όλες τις ειδικότητες των συναδέλφων.

2ον Διεύρυνση των στόχων του σωματείου στην προοπτική της ταξικής αφύπνισης των μελών του

3ον Το σωματείο να καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των χώρων δουλειάς και εργαζόμενων εκπαιδευτικών όπως στα πανεπιστημιακά φροντιστήρια, ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΕΚ, ιδιωτικά κολλέγια, κάθε είδους χώρου κατάρτισης και ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου απασχολούνται εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί παρέχοντας εξαρτημένη εργασία, με εξαίρεση τους συναδέλφους σ τα ιδιωτικά σχολεία (λόγω ύπαρξης σωματείου με κάλυψη αυτών).

4ον Δημιουργία βοηθητικών επιτροπών του Δ.Σ. για διάφορα θέματα και κατηγορίες συναδέλφων

5ον Προκήρυξη εκλογών κάθε 2 χρόνια ώστε να εξασφαλίζεται στο μεσοδιάστημα η εύρυθμη λειτουργία του σωματείου

6ον Αναβάθμιση των Γενικών Συνελεύσεων με υποχρεωτική σύγκλησή τους 3 φορές το χρόνο (τακτικές συνελεύσεις), με την παροχή δυνατότητας άμεσης εγγραφής ενός συναδέλφου κατά την διάρκειά της.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι για μία ακόμη φορά το Δ.Σ. του ΣΕΦΙΕ, ξεκινά από την αφετηρία ότι η δομή και οι μορφές της συνδικαλιστικής οργάνωσης πρέπει να προσαρμόζονται στις αντικειμενικές εξελίξεις. Θεωρούμε ότι πρέπει να ανταποκρίνονται στην καλύτερη οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και κυρίως να συμβάλλουν στην ταξική ενότητα της εργατικής τάξης (τμήμα της οποίας αποτελούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας) και στην ενιαία δράση της. Απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, η απάντηση της εργατικής τάξης πρέπει να είναι ενιαία. Ενιαία πρέπει να είναι και η οργάνωσή της. Δεν χωρούν άλλες διασπάσεις και συντεχνιασμοί. Δεν μας χωρίζει τίποτα με τους άλλους συνάδελφους – εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Αντίθετα, μας ενώνουν οι εργασιακές συνθήκες – λάστιχο, που χρόνια τώρα μας τσακίζουν τη ζωή και που κυριαρχούν στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!

Το Δ.Σ. του ΣΕΦΙΕ

23/06/2016

Advertisements

Comments are closed.