10/02/2015 ΣΟ Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (Μπροστά η μέριμνα! Κατάληψη Πρυτανείας 16/02 #GrEdu #ergnews)

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων

Εδώ και 5 χρόνια με πρόσχημα την κρίση και την αποπληρωμή του χρέους, έχει εξαπολυθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα. Προκειμένου το κράτος να επιτύχει αυτή την επιδίωξη του προχωρά στην αυταρχικοποίηση των θεσμών και στην ενδυνάμωση των κατασταλτικών μηχανισμών. Κομμάτι αυτής της πολιτικής αποτελούν και οι αλλαγές που προωθούνται στα πανεπιστήμια και στη φοιτητική μέριμνα με το νόμο Αρβανιτόπουλου και τα συμβούλια διοίκησης.

Η επίθεση στη φοιτητική μέριμνα συγκεκριμένα, αποτελεί συνέχεια όλων των προσπαθειών που στα πλαίσια της συνθήκης της Μπολόνια, έχουν γίνει με κατεύθυνση τη διαρκώς εντεινόμενη επιχειρηματικοποίηση της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Πρώτος τους στόχος στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας ήταν και είναι οι φοιτητικές εστίες, γιατί πραγματώνουν το αυτονόητο δικαίωμα στα παιδιά της εργατικής τάξης να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση και γιατί είναι ένας επικερδής χώρος επενδύσεων.

Οι Εστίες, λοιπόν θα λειτουργούν με όρους αγοράς, με όρους κόστους-οφέλους, όπου τα κόστη θα μεταφέρονται σταδιακά στους φοιτητές και στις οικογένειές τους, μετατρέποντάς τες σε «ξενοδοχεία» για όσους μπορούν να καταβάλουν το απαιτούμενο ποσό (πχ 45ευρω ενοίκιο στις εστίες Δουρούτης).

Επιπλέον, τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν νέοι εσωτερικοί κανονισμοί όπου πέρα από τα οικονομικά ανταποδοτικά κριτήρια εισάγονται και πολύ αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια εισδοχής και παραμονής στις εστίες, ενοίκια, αναλυτικές βαθμολογίες κάθε χρόνο κ.α.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εστίες του ΤΕΙ Ηπείρου. Ο καινούριος κανονισμός προβλέπει μέγιστο όριο διαμονής τα «ν+1» έτη σπουδών, επιτρέπει στους φοιτητές να παραμένουν για το πρώτο έτος μόνο και να κάνουν εκ νέου αίτηση τη νέα χρονιά, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείπουν το δωμάτιό τους το καλοκαίρι, κ.ά. Για να μπορέσουν δε να κάνουν αίτηση για παραμονή στην εστία θα πρέπει να έχουν περάσει το 30% των μαθημάτων του αντίστοιχου έτους, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους θέση, ενώ αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η απόφαση της σπουδαστικής μέριμνας εκ της διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου, για εγκατάσταση εισόδου με χρήση μηχανήματος στην εστία της Άρτας.

Το κράτος επιλέγει να αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι υπάρχουσες εστίες έχουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης και καλύπτουν ελάχιστους φοιτητές σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Η ανέγερση νέων εστιών ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και η συντήρηση των υπαρχουσών δομών που έχουν τεράστια προβλήματα προφανώς δεν υπάρχουν στα σχέδιά του.

O ΣΥΡΙΖΑ μέσω της καλλιέργειας των αγώνων χαμηλής έντασης και την παραπομπή των πάντων στη δική του διακυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες στον ευνουχισμό του λαϊκού κινήματος από τη ριζοσπαστικότητα και την απαιτητικότητά του.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που συντελείται στο Πανεπιστήμιο καθώς και το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας, με κυρίαρχο άξονα την επιχειρηματικοποίησή του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύνολο της αστικής πολιτικής και γι’αυτό δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ή να αποσυρθεί. Όταν οι συνθήκες της Μπολόνια και του ΚΕΧΑΕ είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται όλες οι μεταρρυθμίσεις που προσπαθούν να περάσουν στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, το να λέει ο ένας ή ο άλλος διαχειριστής ότι θα αποσύρει το νόμο Διαμαντοπούλου, τις διαγραφές ή τη συνολική αναδιάρθρωση που συντελείται στον πυρήνα τους ακούγεται τουλάχιστον οξύμωρο. Συνεπώς το ζήτημα τόσο για τις σχολές και την φοιτητική μέριμνα όσο και για την κοινωνία και την παραγωγή στο σύνολο της είναι η αλλαγή πολιτικής και όχι διαχειριστή. 

Γι αυτό απ’ εδώ και πέρα θα πρέπει να υπερασπιστούμε όσα δίκαια μας ανήκουν!

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δοθεί άμεση και μαζική απάντηση από το φοιτητικό κίνημα στις αλλαγές που προωθούνται για να προσαρμοστεί η εκπαίδευση και οι εστίες στις ανάγκες της αγοράς.

Απαιτούμε:

– Ανατροπή των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, Γιαννάκου και του νομοσχέδιου << Αθηνά>> . Δίδακτρα και ενοίκια πουθενά!

– Άμεση χρηματοδότηση της παιδείας.

– Ανέγερση νέων εστιών.

– Υλοποίηση των αιτημάτων του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας.

– Ενιαίος δημόσιος πανελλαδικός φορέας για την φοιτητική μέριμνα απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό υπό την επίβλεψη του Υπ. Παιδείας.

 

Καλούμε:

-Έκδοση ψηφίσματος για στήριξη του ΤΛΠΜ και παράδοση του στο κατειλημμένο διοικητήριο του ΤΕΙ Ηπείρου.

-Συμμετοχή και στήριξη στην κατάληψη της Πρυτανείας και του κέντρου ερευνών από τον Σύλλογο Οικότροφων Δουρούτης στις 16/02/2015.

Ο σύλλογος εστιακών Δουρούτης διεκδικεί:

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΤΩΝ 45 ΕΥΡΩ
  • ΠΑΡΟΧΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ
  • ΕΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
  • ΕΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

-Συμμετοχή στο συντονιστικό κατάληψης 15/02/2015 ώρα 15:00.

10/02/2015

Advertisements

Comments are closed.